Гуртківці Університету ознайомилися з комп’ютерними програмами для конструювання ліків

06.05.2024

Днями відбулося спільне міжуніверситетське засідання студентських наукових гуртків (СНГ) кафедри хімії ліків та лікарської токсикології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В.П. Кухаря НАН України. У межах заходу гуртківці ознайомилися із сучасними підходами до пошуку активних фармацевтичних інгредієнтів, як основи для створення ефективних лікарських засобів.

Запрошеним спікером став аспірант 4 року навчання відділу азотовмісних гетероциклічних сполук Інституту Олександр Северін, який представив інформативну доповідь «Синтез та дослідження протиракової активності сполук на основі 1,3-оксазолу». Студенти-гуртківці поглибили знання про етапи синтезу органічних сполук, які містять оксазол та методи дослідження їх протиракової активності.

Що важливо, з доповіді студенти дізналися, як знайти сполуку-лідера з-поміж сотні варіацій, а також мішень, що відповідає за біологічну активність. Також акцентували увагу на дослідженнях, що стосуються протиракової активності хімічних сполук і сучасних технологіях розробки ліків.

Особливо зацікавили гуртківців комп’ютерні програми для ліганд-орієнтованого та структура-орієнтованого конструювання ліків для зменшення матеріальних та часових витрат. Доля на ринку препаратів, створених із використанням таких технологій невпинно зростає, саме тому фахівцю важливо знатися на основних принципах використання комп’ютерного моделювання для розробки ліків та перевагах лікарських засобів, відкритих таким чином.

Під час спільного засідання СНГ тривала жвава дискусія, що допомогла студентам сформулювати принципи вибору теми майбутніх наукових досліджень у сфері розробки ліків.

Нагадаємо, що в НМУ імені О.О. Богомольця працюють численні студентські наукові гуртки, у роботі яких беруть участь зацікавлені студенти Університету незалежно від курсу та факультету. З детальною інформацією про СНГ НМУ та розклад засідань можна ознайомитися за посиланням.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри хімії ліків та лікарської токсикології