Гуртківці Університету на практиці вивчали основи ехокардіографії

03.05.2024

Під час нещодавнього засідання СНГ кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця гуртківці вивчали тему «Основи проведення ехокардіографії. Практичне застосування». Учасники обговорили практичну значимість даної методики під час оцінки структурно-функціонального стану серця та новітні діагностичні підходи ехокардіографії, розглянули приклади змін, виявлені при проведенні зазначеного ультразвукового дослідження та визначили їх зв’язок із даними фізикального обстеження.

Завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2, професор Віталій Кондратюк продемонстровав методику проведення ехокардіографії. Під час засідання гуртківці дізналися про основи моделі використання трансторакальної та черезстравохідної ехокардіографії.

Трансторакальна ехокардіографія виконується через стінку грудної клітки і є простим, але дуже інформативним методом при оцінці стану міокарда і клапанів серця, що дозволяє оцінювати структури серця з анатомічної перспективи та є особливо значимим при оцінці вроджених, набутих вад серця та плануванні кардіохірургічних операцій.

Черезстравохідна ехокардіографія – це дослідження, яке використовує ультразвукові хвилі для оцінки структури та функції серця. Особливістю черезстравохідного дослідження є використання зонда з УЗД-датчиком на кінці. Лікар направляє зонд у горло, а потім в стравохід. Такий підхід дозволяє отримати більш детальні зображення серця, оскільки стравохід знаходиться безпосередньо за ним, а ребра та легені не заважають дослідженню.

Для  комплексної оцінки гемодинаміки серця використовують  Доплерівське дослідження, що також продемонстрували гуртківцям. Особливо актуальним даний метод є для кількісної оцінки регіонарної функції міокарда.

Фахівець розповів студентам про власний досвід у професії, поділилися практичними кейсами.

Нагадаємо, що з детальною інформацією про студентські наукові гуртки НМУ імені О.О. Богомольця та розклад засідань можна ознайомитися за посиланням.

За інформацією кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2