Гуртківці вивчали актуальну тему в урології, неврології та психіатрії

05.03.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця гуртківці різних кафедр об’єднують зусилля для вивчення і обговорення актуальних медичних проблем, що потребують мультидисциплінарного підходу. Так,нещодавно відбулося спільне засідання гуртків кафедр урології, неврології та психіатрії нашого Університету, присвячене психоневрологічним розладам, що призводять до статевої дисфункції.

Наукові керівники СНГ, асистентка кафедри неврології Світлана Шоломон та асистент кафедри урології Павло Самчук розповіли учасникам засідання про важливість та актуальність даної теми. Із інформативними доповідями виступили гуртківці профільних кафедр. Так, Катерина Андрєєва доповіла про психоневрологічні розлади, що призводять до статевої дисфункції у чоловіків, акцентуючи увагу на етіології, патофізіології, клінічних проявах, діагностиці та лікуванні. Особливо корисним стало обговорення методики визначення міжнародного індексу еректильної функції-5 (МІЕФ-5), що використовується для детальної та специфічної оцінки еректильної функції. Доповідач Олексій Горбань розкрив тему «Розлади статевої функції у жінок внаслідок статевого насильства». Сексуальне насильство над жінками є серйозною світовою проблемою охорони здоров’я та прав людини. Із початком повномасштабної агресії росії проти України правоохоронними органами зареєстровано 225 випадків сексуального насильства, скоєного російськими військовослужбовцями проти жінок. Із доповіддю «Статева дисфункція. Чому? Коли? Як?» виступила Ольга Заріцька. Вона висвітлила залежність проявів сексуальної дисфункції від локалізації зон ураження в межах ЦНС та ПНС. Корнелія Якима розповіла про психічні розлади, що призводять до статевої дисфункції. Також учасники засідання детально розібрали сексуальні порушення, зумовлені неврологічними розладами та вплив лікарських засобів на сексуальний потяг.

Упродовж засідання відбувалася жвава дискусія.  Під час виступу доповідачі наголошували на важливості міждисциплінарного підходу до діагностики та лікування психоневрологічних розладів, що призводять до статевої дисфункції.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри урології