Аспірантка винайшла пристрій для діагностики уражень легень при пневмонії у дітей

20.02.2024

19 лютого у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця аспірантка кафедри педіатрії післядипломної освіти Ольга Хомич успішно захистила дисертаційну роботу. Молода науковиця присвятила своє дослідження акустичній апаратній діагностиці уражень легень при пневмонії у дітей. Вона винайшла та запатентувала новий пристрій акустичного спостереження з осьовою діаграмою направленості, що надає можливість проводити аналіз акустичних характеристик реєстрованих сигналів, виділення характерних частотних діапазонів і математичної обробки параметрів сигналу.

Тема кваліфікаційної наукової праці є фрагментом планової наукової роботи профільної кафедри, яку очолює науковий керівник дисертантки, професор Юрій Марушко.

Відтак своєчасна діагностика та лікування пневмонії у дітей є актуальною проблемою в педіатрії. Несвоєчасна діагностика захворювання має негативний вплив на перебіг хвороби, сприяє розвитку ускладнень і значно погіршує якість життя маленьких пацієнтів. Тому удосконалення діагностики уражень легень при пневмонії у дітей на основі акустичного моніторингу легень, клініко-інструментальних і променевих методів, розробка нових діагностичних пристроїв – важливе завдання педіатричної науки.

Варто зазначити, що дисертантка має 10 опублікованих статей: 3 статі – у наукометричній базі Scopus/WoS та 7 статей – у наукових фахових виданнях України, а також1 патент на корисну модель.

Запатентований пристрій акустичного моніторингу «Trembita Corona» продемонстрував під час наукового дослідження високу специфічність і чутливість. На основі проведеного аналізу запропоновано індекс, що дозволяє за вибраними показниками без рентгенографії органів грудної клітки визначити наявність пневмонії.

Результати науково-обґрунтованого дослідження Ольги Хомич мають інноваційне значення для практичної охорони здоров’я. Дітям із підозрою на пневмонію показане проведення акустичної діагностики із застосуванням пристрою акустичного моніторингу для визначення паталогічного процесу ураження легень для подальшого клінічного аналізу та призначення відповідного лікування.

Дисертантка Ольга Хомич – вихованка нашого Університету. 10 років тому вона з відзнакою завершила навчання на педіатричному факультеті. Ольга є гідною представницею медичної династії, талановита лікарка та науковиця. Вітаємо нашу аспірантку з успішним захистом і зичимо нових професійних успіхів!

Пресцентр НМУ