Міністр Віктор Ляшко прочитав мотиваційну лекцію для студентів НМУ

19.02.2024

17  лютого у межах Дня профорієнтації Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко прочитав мотиваційну лекцію для студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Цього дня говорили про важливість вибору професійного шляху, як знайти себе у професії, про перспективи та виклики розвитку галузі охорони здоров’я, затребувані спеціальності в Україні та світі.

Під час заходу лекції про свій шлях у професію прочитали фахівці із багаторічним досвідом, молоді колеги, лікарі-інтерни. Відбулися лекції та практика з анестезіології, кардіохірургії, хірургії, гінекології, педіатрії, нейрохірургії, сімейної медицини, психіатрії, епідеміології. Ініціаторами та організаторами стали студенти Університету – профком студентів НМУ і Студентське наукове товариство імені О.А. Киселя спільно з медичним факультетом №3.

«Багато вчитися та якісно робити свою роботу». У своїй лекції Міністр Віктор Ляшко пригадав свої студентські роки у НМУ імені О.О. Богомольця, взаємовідносини з викладачами та колегами, етапи власного професійного становлення. У відвертій розмові поділився з майбутніми колегами порадами, як знайти свій шлях у професії.

Очільник МОЗ також розповів студентам-медикам про сучасні вимоги до надання якісних медичних послуг в Україні та Європі, суспільний запит на лікарів, роль медичних фахівців різних спеціальностей у сфері охорони здоров’я, озвучив аналітичні дані щодо лікарської практики на регіональному і державному рівнях. Віктор Ляшко окреслив й основні виклики у реформуванні галузі охорони здоров’я України, анонсував заплановані кроки у цьому складному і надважливому процесі.

Так, у рамках широкомасштабного заходу із лекцією з епідеміології виступив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Під час його виступу студенти дізналися про перспективи вибору фаху лікаря-епідеміолога. Своєю чергою ректор НМУ Юрій Кучин і лікарка-анестезіологиня Київського міського пологового будинку №5 Уляна Кащій прочитали лекції з анестезіології. Із лекцією з педіатрії виступили деканка медичного факультету №3 Оксана Виговська та доцентка кафедри фундаментальної медицини КНУ імені Т.Г. Шевченка Анастасія Барзилович; з гінекології – завідувач кафедри акушерства і гінекології №1 Дмитро Говсєєв і лікарки-інтернки акушерки-гінекологині Анастасія Козаренко та Валерія Шатохіна; з нейрохірургії – професор кафедри нейрохірургії Володимир Медведєв і лікар-нейрохірург, завідувач відділення нейрохірургії клініки Спіженка Еміль Аскеров; з хірургії – професор кафедри дитячої хірургії Василь Притула й асистент кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії НМУ Павло Бик. Про затребуваність лікарів загальної практики – сімейної медицини розповіли директорка мережі сімейних клінік «Амеда» Олена Мухіна та лікарка-інтернка загальної практики (сімейної медицини) КНП «ЦПМСД» Анастасія Шкварок. Лекцію з кардіохірургії підготував заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, професор кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії НМУ Костянтин Руденко. А секцію з психіатрії провели аспірант кафедри психіатрії та наркології Роман Долинський і лікарка-інтернка, психіатриня Олександра Колумбет.

Захід мав ще й благодійну мету. Учасники Дня профорієнтації за символічний донат брали участь у профільних майстер-класах від професіоналів з кардіохірургії, анестезіології, педіатрії, хірургії та гінекології. Всі виручені кошти студенти передадуть на потреби ЗСУ.

Ректор НМУ Юрій Кучин від імені Університету подякував Міністру і всій команді МОЗ України за участь у важливому для кожного студента заході, який покликаний допомогти майбутнім медикам виважено вибрати спеціальність.

Пресцентр НМУ