Пішла з життя відома вчена, доцентка НМУ Галина Гончарук

12.02.2024

На 93-му році пішла з життя відома в Україні та за її межами вчена у галузі гігієни праці та професійної патології, громадська діячка, доцентка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Галина Олександрівна Гончарук. Їй була притаманна висока науково-педагогічна майстерність, якою вона щедро ділилась з молодими викладачами, інтернами та студентами. У творчому доробку вченої – понад 100 друкованих праць, зокрема, 3-х підручників, 2-х навчальних посібників, 1-ї монографії, вона співавторка 2-х Державних санітарних правил, Держстандарту України.

Галина Олександрівна випускниця нашого Університету. З березня 1962 року вона працювала асистентом, а з жовтня 1972 по серпень 2016 – на посаді доцента кафедри гігієни праці і професійних захворювань (сьогодні – кафедра гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я). Мала вищу кваліфікаційну категорію лікаря зі спеціальності «Гігієна праці».

За період роботи на кафедрі гігієни праці Галина Олександрівна активно займалась проблемою гігієни жіночої праці у провідних галузях промисловості України. Була членом Всесоюзної проблемної комісії «Наукові основи гігієни і фізіології жіночої праці». Нею розроблені методичні рекомендації із оздоровлення умов праці жінок і працевлаштування вагітних у нафтохімічній промисловості, сажовому та полімерному виробництвах, на підприємствах з видобутку та переробки ртуті.

Галина Олександрівна брала участь у рецензуванні та корекції програм з гігієни праці для студентів санітарно-гігієнічного факультету, програми і навчального плану цього факультету для медичних інститутів, що готували спеціалістів для зарубіжних країн. Вона є співавторкою методичних вказівок з організації запобіжного та поточного санітарного нагляду у промисловості та сільському господарстві, первинної спеціалізації з гігієни праці, гігієнічної оцінки фізичних чинників виробничого середовища.

Велику увагу педагогиня приділяла морально-етичному та естетичному вихованню майбутніх лікарів та лікарів-інтернів на прикладах кращих творів всесвітньо відомих художників і композиторів, видатних вчених і лікарів у галузі медицини.

Прощання з Галиною Олександрівною Гончарук відбудеться 13 лютого о 10:30 у спецзалі Київського крематорію за адресою: вулиця Байкова,16.

Медична спільнота НМУ імені О.О. Богомольця висловлює щирі співчуття рідним і близьким. Світла пам’ять Галині Олександрівні!

За інформацією кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я НМУ