Доцентка НМУ здійснила важливе дослідження з менеджменту критичних інцидентів під час анестезії

08.02.2024

Доцентка кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Катерина Бєлка успішно захистила докторську дисертацію на тему «Попередження виникнення критичних інцидентів під час хірургічних втручань в умовах різних методів анестезіологічного забезпечення». Основна мета наукової робота докторантки – підвищення безпеки пацієнтів та впровадження заходів безпеки у лікарнях України, дослідження та аналіз критичних інцидентів.

Науковим консультантом виступив ректор НМУ, професор Юрій Кучин.

Упродовж підготовки дисертаційної роботи докторантка провела багатоцентрові дослідження та аудити. Отримані дані лягли в основу рекомендацій зі зменшення ризиків виникнення критичних інцидентів під час хірургічних втручань в умовах загальної, нейроаксіальної, регіонарної та місцевої анестезії та покращення результатів лікування пацієнтів завдяки оптимізації анестезіологічного менеджменту із застосуванням новітніх організаційних і навчальних технологій.

Результати її наукової роботи вже застосовують у програмі підготовки лікарів-інтернів. У практику впроваджено важливий спосіб навчальних технологій – симуляційних тренінгів для лікарів-інтернів та лікарів-анестезіологів, які вже включені у програму інтернатури НМУ імені О.О. Богомольця за спеціальністю «Анестезіологія та інтенсивна терапія», а також затверджено програми симуляційних тренінгів БПР для лікарів-анестезіологів «Важкі дихальні шляхи» і «Менеджмент критичних інцидентів під час анестезії».

Катерина Бєлка вивчала дані міжнародних досліджень та їх систематичних оглядів, стандартів і рекомендацій, організовувала та обробляла дані національних аудитів, формувала та керувала збором інформації під час багатоцентрового дослідження із залученням близько 4000 пацієнтів та респондентів, що лягло в основу оригінального дослідження. За результатами дослідження опубліковано 6 статей у «Scopus», з них 5 – у журналах Q1-Q2.

Засідання спеціалізованої вченої ради щодо захисту докторської дисертації Катерини Бєлки відбулося у Національному університеті охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика під головуванням професора Андрія Мазура. Опоненти здобувачки взяли активну участь в обговоренні.

Так, докторантка встановила частоту критичних інцидентів під час хірургічних втручань в умовах різних видів анестезіологічного забезпечення в Україні, що становить 9,35 випадків на 1000 анестезіологічних забезпечень. Вона встановила фактори ризику їхнього виникнення під час анестезіологічного забезпечення у віковій категорії пацієнтів 45-75 років. Уперше було проведено аудит впровадження стандартів безпеки та принципів Гельсінської декларації під час анестезіологічного забезпечення в лікарнях України, який наразі знаходиться на початковому етапі розвитку. Також науковиця доповнила наукові дані про ефективність застосування організаційних технологій: чек-листу ВООЗ «Безпечна хірургія», чек-листу обладнання перед анестезією, алгоритмів менеджменту критичних інцидентів в операційній, що зменшували смертність після операції та загальний ризик важких післяопераційних ускладнень.

Катерині Бєлці присвоєно науковий ступінь доктора медичних наук у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо та бажаємо подальшого професійного розвитку!

Пресцентр НМУ