Дисертант НМУ дослідив методи лікування хворих на цілорічний риніт

06.02.2024

Успішно захистив дисертацію аспірант кафедри клінічної та лабораторної імунології, алергії та медичної генетики Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Юр’єв. Молодий науковець досліджував імунологічні особливості патогенезу, діагностики та терапії цілорічного риніту у хворих із сенсибілізацією до кліщів домашнього пилу. У своїй роботі дисертант обґрунтував клінічну ефективність застосування алерген-специфічної імунотерапії у лікуванні.

Публічний захист наукової роботи відбувався у змішаному форматі під керівництвом голови спеціалізованої ради, професора Віталія Бобира.

Молодий науковець поставив за мету вивчити особливості клінічного перебігу та встановити ефективність алерген-специфічної імунотерапії алергічного риніту у пацієнтів із сенсибілізацією до кліщів домашнього пилу на основі функціонального стану імунної системи при IgE-залежній і IgE-незалежній формах алергічного риніту. Для проведення дослідження було залучено понад 17 тисяч осіб із 16 регіонів України. Пацієнти проживали у різних регіонах України: у лісовій, лісостеповій і степовій зонах. Усі жителі пройшли діагностику алергії за допомогою новітнього молекулярного тесту ALEX2. Під час дослідження пацієнтам виконали клінічні, загальні лабораторні, імунологічні, цитологічні та специфічні алергологічні дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягала у тому, що дисертант встановив популяційний характер сенсибілізації до кліщів домашнього пилу на території України і запропонував високоточний, персоніфікований підхід для проведення алерген-специфічної імунотерапії і прогнозу її ефективності. На підставі отриманих результатів визначено особливості клінічних проявів і перебігу алергічного риніту у пацієнтів із сенсибілізацією до кліщів домашнього пилу у різних його формах. Відтак дисертаційна робота має важливе значення для практичної медицини.

Науковий керівник, завідувач профільної кафедри, професор Андрій Курченко зазначив, що молодий науковець науково обґрунтував застосування молекулярної діагностики алергії для визначення профілю сенсибілізації, встановив характер популяційної сенсибілізації до КДП в Україні та клінічну ефективність застосування алерген-специфічної імунотерапії у діагностичному та лікувальних процесах у хворих на цілорічний риніт.

Пресцентр НМУ