Студенти НМУ досліджували вплив арттерапії в реабілітаційних програмах

05.02.2024

Днями на кафедрі гігієни харчування та нутриціології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася студентська наукова конференція «Значення арттерапії в реабілітаційних програмах постраждалих під час війни», в рамках якої представлено виставку картин «Зимовий вернісаж». Студенти 2-3 курсів медичного факультету №2 експонували на цій виставці свої авторські роботи.

Заходи відбулися в рамках програми студентського гуртка «Нутриціологічна академія». Куратором цього творчого проєкту виступає доцентка кафедри гігієни харчування та нутриціології Тетяна Аністратенко. До участі долучилися також співробітники кафедри та гості НМУ.

Тематику студентських картин можна умовно поділити на патріотичну, зимову і психотерапевтичну. Під час спільного обговорення мотивів, які надихнули до виконання представлених на виставці робіт та підсилення емоційного ефекту, учасники заходу читали власні вірші та презентували аромакомпозиції.

Для бійців з ослабленим зором студенти створили спеціальні тактильні аромакартини «Зерно надії» і «Мальва» з музично-голосовим супроводом. Окрему увагу майбутні лікарі приділили піклуванню про психологічний стан вагітних під час війни, їхній раціон харчування. Відображенням цього стала картина «Незламність», презентація якої супроводжувалася прочитанням вірша та використанням ароматів ванілі і полину лимонного.

У якості практики арттерапії у реабілітації військовослужбовців представлено триптих «Мотивація», комплексний вплив якого передбачає профілактику психосоматичних захворювань та гармонізацію психологічного статусу потерпілих. Адже на думку учасників заходу техніка виконання триптиху та ароматичний супровід під час перегляду роботи, який включає запах лемонграсу, троянд та анісу, створить необхідний ефект.

Обговорення дизайну картин та їх сюжетів, творча поетична атмосфера і задоволення від цього процесу мали ефектний вплив на емоційний стан присутніх, спостерігалося покращення їх настрою, що підсилило відчуття самореалізації. А також надихнуло здобувачів освіти до поглибленого вивчення дисциплін «Нутриціології» та «Гігієни та екології».

За інформацією кафедри гігієни харчування та нутриціології