ДО ДНЯ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

19.05.2015

   18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.
   У рамках проведення всеукраїнської соціальної кампанії «Всі ми – кримські татари», Студентський Парламент НМУ імені О.О. Богомольця разом з активістами наукового студентського гуртка кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету провели урок пам'яті, присвячений 71-й річниці депортації кримськотатарського народу.
  Водночас на кафедрі внутрішніх хвороб стоматологічного факультету, яку очолює проф. О.Б. Яременко, вшанували пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу хвилиною мовчання. 
Голова відділу зовнішніх зв’язків Студентського Парламенту Костянтин Ковалішин виступив з промовою щодо важливості збереження історичної пам’яті.
  Студент 4-го курсу стоматологічного факультету Белял Джемілов розповів аудиторії про історію своїх рідних, які у 1944 році стали жертвами депортації та їх подальшу трагічну долю. Після обговорення історичних фактів присутнім було продемонстровано художній фільм «Хайтарма» (режисер Ахтем Сейтаблаев) в якому висвітлювалося життя кримськотатарського народу у воєнні роки та весь жах, який довелося пережити людям під час депортації понад 70 років тому.