НМУ імені О.О. Богомольця і Варшавський медуніверситет продовжать співпрацю за програмою Еразмус+

17.01.2024

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і Варшавський медичний університет у рамках співпраці за програмою фінансування Еразмус+ продовжать реалізацію спільних проєктів. Передбачається розширення програм обміну студентів та аспірантів, сумісна наукова та публіцистична діяльність, обмін темами магістерських робіт задля удосконалення навчальних програм. Таких домовленостей досягнуто під час онлайн-конференції 16 січня. НМУ і ВМУ підписали угоду про співпрацю за програмою Еразмус+ ще у 2020 році.

Так, ректор Варшавського медуніверситету Збіґнєв Ґацьонґ відзначив, що спільні науково-освітні проєкти між польським та українським університетами показують хороші результати. Як повідомив професор, у нинішньому році ввірений йому заклад вищої медичної освіти отримав від Еразмус+ 140 тис. євро для залучення викладачів і здобувачів освіти українських медичних ЗВО до активностей з підвищення кваліфікації, що передбачені даною програмою. Відтак польські колеги наголошують, що проєкти розширюватимуться.

Своєю чергою ректор НМУ, професор Юрій Кучин зазначив, що завдяки плідній взаємодії обох університетів у попередні роки вдалося реалізувати кращі ідеї з практичної підготовки майбутніх лікарів, що позитивно вплинуло на формування їхніх компетенцій. Професор подякував від імені Університету польським колегам за реалізовані проєкти та готовність до подальшої співпраці та висловив сподівання, що цьогоріч поглиблюватиметься співпраця між обома університетами у галузі громадського здоров’я.

В онлайн-зустрічі брали участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков, проректор з економічних питань, доцент Володимир Титикало та гаранти освітніх програм з усіх спеціальностей. З боку Варшавського медичного університету  у дискусії взяли участь проректор з науки і трансферу технологій, професор Пйотр Прущик, деканки медичного і стоматологічного факультетів, професорки Анета Ніч-Осух та Дорота Ольчак-Ковальчик, їхні заступники та керівники деяких відділів, що виступають гарантами освітніх програм зі спеціальностей у ВМУ.

Нині у рамках програми Еразмус+ наш Університет співпрацює також із Медичним університетом у Білостоці (Польща), Університетом Гранади (Іспанія) та Університетом Санко (Туреччина). Програма фінансує перебування у країні українських аспірантів, студентів і викладачів. Кожна країна, яка співпрацює за програмою Еразмус+, висуває певні вимоги до кандидатів для участі в активностях. Важливим є питання адаптації освітніх програм українських закладів вищої освіти до вимог навчального закладу приймаючої сторони, щоб після перебування здобувача освіти на стажуванні за кордоном, яке може тривати близько пів року, відбулося перезарахування дисциплін у власному ЗВО.

«Робота над удосконаленням освітніх програм у нашому Університеті триває постійно. Ми прагнемо їх максимально наблизити до програм європейських студій. Цьому процесу сприяє участь у різних міжнародних проєктах», – зазначив Юрій Кучин.

Наразі опрацьовуються пропозиції гарантів освітніх програм зі спеціальностей Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, з якими незабаром ознайомлять колег з Варшавського медичного університету, що сприятиме поглибленню співпраці у рамках Еразмус+.

Пресцентр НМУ