Студенти отримають додаткові можливості навчатися державним коштом

10.01.2024

Кабінет Міністрів України днями погодив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Документ передбачає можливість навчання студентів безоплатно коштом державного бюджету і на контрактній формі, а також за рахунок державних грантів і пільгових кредитів. Студенти отримають додаткові опції навчатися на безоплатній основі й у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця.

Мета законопроєкту – розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб та підвищити ефективність використання держресурсів.

Відповідно до законопроєкту не буде жорсткого розділення на «бюджетників» і «контрактників». Частина студентів надалі навчатиметься безоплатно за державним або регіональним замовленням та лише за кошти фізичних (юридичних) осіб. Разом із тим студенти отримають можливість отримати державні гранти та пільгові довгострокові кредити на навчання.

Розмір державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання знань та обраної вступником спеціальності. Відмінні результати ЗНО/НМТ і попит держави на конкретну спеціальність дозволять претендувати на державні гранти, які будуть повністю покривати вартість навчання. Високі та середні результати ЗНО/НМТ – на його часткове покриття. За системою співфінансування частину коштів за навчання сплачуватиме держава у формі державного гранту або пільгового довгострокового кредиту, інша фінансуватиметься за кошти фізичних (юридичних) осіб. Передбачено, що державні гранти виплачуватимуть упродовж встановленого терміну навчання і можуть індексувати за рівнем інфляції.

Прогнозують, що протягом наступних п’яти років частка вступників, які можуть отримати повну або часткову державну фінансову підтримку для здобуття вищої освіти на денній формі навчання, має збільшитися на 40%.

Для багатьох університетів такі зміни надають можливість готувати більшу кількість спеціалістів затребуваних професій. Для Національного медичного університету – це підготовка молодих і мотивованих медиків. Для вступників такі зміни дадуть більше опцій для вступу та відкриють можливості для тих, кому потрібна фінансова підтримка для здобуття вищої освіти.

За такою системою, що пропонують впровадити в Україні, працює більшість країн світу.

Наразі у нашому Університеті за державним або регіональним замовленням навчається майже 49% вітчизняних здобувачів вищої медичної освіти.

Пресцентр НМУ за інформацією МОН України