В Університеті збільшили ліцензійний обсяг підготовки медичних психологів

03.01.2024

Через війну українське суспільство все більше потребує професійної психологічної допомоги. Аби сприяти підготовці більшої кількості медичних психологів, які надаватимуть громадянам фахову допомогу, у нашому Університеті створили Навчально-науковий інститут психічного здоров’я та збільшили ліцензійний обсяг підготовки медичних психологів. Відтак кількість охочих навчатися за спеціальністю 225 «Медична психологія» у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця щороку зростає. Цьогоріч НМУ зможе запропонувати можливість вступу, як на бюджетну, так і на контрактну форми навчання більшій кількості майбутніх абітурієнтів.

Як зазначає ректор НМУ Юрій Кучин, поява на мапі Університету такого підрозділу – це свідома реакція на виклики сучасності. Завдання Інституту – стати майданчиком для отримання сучасних знань у галузі на до- та післядипломному рівні, сприяти застосуванню отриманих знань на практиці, покращити якість фахової підготовки спеціалістів з медичної, профілактичної і реабілітаційної допомоги людям з психічними розладами та психологічними проблемами.

Новостворений підрозділ, який очолив відомий вчений у галузі психіатрії та медичної психології, професор Олег Чабан, також співпрацюватиме з фахівцями, які забезпечують дотримання прав і свобод людей, що страждають від психічних розладів або психологічних проблем, надаватиме консультації щодо змін у діагностиці та лікуванні психічних розладів та у законодавстві, що стосується збереження психічного здоров’я. Проводитиме розробку, видаватиме та поширюватиме методичні, практичні рекомендації, посібники. Масштабніший формат роботи дозволить консолідувати зусилля всіх стейкхолдерів, які орієнтовані на освіту у сфері ментального здоров’я.

Так, Національна програма з ментального здоров’я першої леді України, програми ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (mhGAP), медико-психологічної та психіатричної допомоги, впровадження програми «Управління проблемами плюс», адаптації та переходу на стандарти та форми освіти в галузі медицини країн Євросоюзу потребують нових, ефективніших і гнучких форм підготовки та перепідготовки відповідних фахівців. Необхідно також поширювати знання про психічне здоров’я серед лікарів загального профілю.

Керівник Інституту наголошує, що зараз важливо вчасно виявляти психологічні проблеми, долучатися до лікування та реабілітації, швидко реагувати на запити щодо ментального здоров’я, проводити педагогічну та наукову роботу з провідними медичними університетами світу. Державі потрібні фахівці в цій галузі, а Навчально-науковий інститут психічного здоров’я планує виробити нову ідеологію та концепцію, адаптувати роботу кафедр під ці вимоги. Це – і стандартизація освітніх програм, і перепідготовка фахівців. Роботи багато, але мета того вартує.

Детальну інформацію про спеціальність 225 «Медична психологія» можна отримати за номером телефону: +38 (044) 454-49-63 та е-mail: dek.medpsih@gmail.com

За матеріалами газети «Медичні кадри»