У НМУ відбувся круглий стіл на тему булінгу в освітньому середовищі

21.12.2023

У рамках підтримки Всесвітньої акції «16 днів проти насильства» у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся круглий стіл на тему «Булінг в освітньому середовищі: виклики та протидія». Обговорили питання комплексного підходу у питаннях попередження та протидії булінгу і будь-яких інших проявів насильства в освітньому середовищі. Захід організували фахівці Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ. У ньому взяли участь студенти і викладачі різних факультетів Університету. Учасники мали можливість долучитися онлайн.

Так, директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олег Чабан виступив із доповіддю «Освіта як великий провокатор, або навіщо потрібно вчитися все життя». Професор наголосив на важливості безперервної освіти у процесі формування особистості фахівця, ключових критеріях освіти у динаміці, що вкладається у поняття парадоксу «ідеального лікаря». Олег Чабан продемонстрував спілкування зі штучним інтелектом як приклад з відображення колективної думки щодо теми заходу.

Своєю чергою виступ доцентки кафедри мовної підготовки Світлани Лехніцької стосувався вербальної агресії, як різновиду психологічного насильства. Доповідачка акцентувала увагу слухачів на різних типах насильства, розповіла про можливості із запобігання та протидії проявам агресії у освітньому середовищі.

Доцентка Навчально-наукового інституту психічного здоровʼя Тетяна Гладун запропонувала системний підхід протидії булінгу у ЗВО. Зокрема, розповіла про психологічний бік проблеми і специфіку стосунків студентів і викладачів. Наголосила на тому, що в НМУ імені О.О. Богомольця розроблені різні платформи, які є корисними для підтримки ментального здоров’я усіх учасників освітнього процесу.

З доповідями «Сексизм як прояв насильства щодо жінок та чоловіків» і «Цькування в освітньому середовищі» виступили студентки НМУ Єлизавета Доброхлоп та Анна Задолинна, які, принагідно, поділилися власними спостереженнями стосовно взаємозв’язків у студентському середовищі.

На завершення заходу доцентка Тетяна Гладун і члени студентської ради Навчально-наукового інституту психічного здоров’я провели флешмоб «Stop bullying!», під час якого відбулося анкетування учасників заходу. Їм надали інформаційні матеріали з контактами організацій, які забезпечують індивідуальну психологічну допомогу і підтримку у складних життєвих ситуаціях.

Нагадаємо, у НМУ імені О.О.Богомольця розроблені різні платформи, які будуть корисними у підтримці вашого психічного здоров’я. Долучайтесь до них!

Телеграм-канал: «Психологічна підтримка» https://t.me/medPsyh

Анонімний чат-бот «Друг. Перша психологічна допомога»: https://t.me/friend_first_aid_bot

Якщо необхідна індивідуальна консультація, можна зареєструватися за формою і з вами зв’яжеться психолог:

Psychological support (для іноземців):

Пресцентр НМУ