Дисертантка Університету досліджувала тему лікування системного червоного вовчака

20.12.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся успішний захист дисертації аспірантки кафедри внутрішньої медицини №3 Дарії Коляденко. Молода науковиця дослідила роль маркерів запального синдрому в диференційній діагностиці ураження різних органів і систем, прогнозуванню перебігу системного червоного вовчака. Вже сьогодні за матеріалами її дисертаційної роботи опубліковано 18 наукових праць у фахових виданнях України та у виданнях, що індексуються у науково-метричній базі Scopus.

Так, протягом майже 4-х років Дарія Коляденко досліджувала цю актуальну тему, обстежила сотні пацієнтів різної статі, поставивши за мету дослідити удосконалення оцінки активності й діагностики уражень органів і надати відповідь щодо лікування системного червоного вовчака. Вона отримала результати, що мають наукову новизну та практичне значення для лікувального процесу цього складного захворювання. Зокрема, виявила статеві та вікові відмінності значень маркерів запалення та спектру аутоантитіл, що можуть бути корисними під час моніторингу хворих на системний червоний вовчак. Також науковиця НМУ неодноразово доповідала про основні положення дисертації на міжнародних і вітчизняних наукових конгресах та конференціях, зокрема на Європейському конгресі ревматологів, що відбувся нещодавно у Мілані.

Науковий керівник дисертантки, професор Олег Яременко зазначив, що Дарія Коляденко розпочала наукову діяльність ще у студентські роки, з четвертого курсу брала участь у діяльності студентського наукового гуртка кафедри, є переможницею всеукраїнських студентських олімпіад і конференцій. Головувала на засіданні спеціалізованої вченої ради професорка кафедри внутрішньої медицини №2 Марта Джус.

Окрім того, на нещодавньому засіданні вченої ради факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України Дарію Коляденко затвердили асистентом кафедри. Вона запевнила учасників наукового заходу, що не зупиниться на досягнутому і надалі продовжуватиме наукову діяльність.

Вітаємо науковицю Дарію Коляденко та її наукового керівника, професора Олега Яременка з успішним захистом!

Пресцентр НМУ