Гуртківці Університету опановували УЗД-діагностику захворювань нирок

20.12.2023

Чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри нефрології та урології ІПО Національного медичного університету імені О.О. Богомольця провели на клінічній базі кафедри в Київському міському центрі нефрології та діалізу. Засідання присвятили захворюванням нирок та провели для майбутніх медиків майстер-клас з УЗД-діагностики патології сечовидільної системи під керівництвом завідувачки кафедри Ірини Красюк.

Захворювання нирок – одна з актуальних проблем сучасної медицини через високу поширеність та темпи зростання чисельності хворих. Нерідко захворювання має малосимптомний перебіг та діагностується несвоєчасно, а саме в стадії термінальної ниркової недостатності, коли вже є потреба в методах замісної ниркової терапії.

На початку засідання керівниця гуртка, доцентка Олена Карпенко приділила увагу питанням діагностики захворювань нирок на підставі основних симптомів та синдромів, а також лабораторних методів обстеження. Ультразвукова діагностика внутрішніх органів є сучасним візуалізаційним неінвазивним методом обстеження та має надзвичайно важливе значення як скринінговий метод.

Завідувачка кафедри, доцентка Ірина Красюк пояснила студентам фізичні та технічні основи УЗД-діагностики, продемонструвала різні режими роботи апаратури. Для порівняльної оцінки провели також діагностику нирок у здорових осіб та розбір клінічних кейсів пацієнтів з полікістозом нирок, сечокам’яною хворобою. Студенти мали можливість власноруч опанувати роботу на УЗД-апараті та порівняти параметри у здорових осіб та пацієнтів.

Разом зі своїми наставницями студенти-науковці обговорили також питання профілактики та заходи ренопротекції, що сприяє тривалому збереженню функції нирок.

За інформацією кафедри нефрології та урології ІПО