Науковиця НМУ успішно захистила докторську дисертацію з терапії атопічного дерматиту

18.12.2023

15 грудня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради відбувся захист дисертації докторантки, доцентки кафедри педіатрії №2 Олени Мозирської. Науковиця обрала темою дисертації «Атопічний дерматит у дітей з поліморфізмами генів рецепторів розпізнавання патерну: клінічний перебіг, лікування та прогноз в залежності від профілю сенсибілізації».

Відповідно до результатів проведеного дослідження, Оленою Мозирською здійснено теоретичне обґрунтування і запропоновано новий практичний підхід до удосконалення методів діагностики, формування груп ризику, визначення предикторів важкого фенотипу АД та розвитку супутньої респіраторної патології та обґрунтування застосованих схем терапії у дітей. Розроблено алгоритм комплексної терапії АД з урахуванням наявності паталогічного гомозиготного генотипу поліморфізмів. Доведено ефективність удосконаленої схеми терапії АД з додаванням до стандартної схеми антимікотичних, антибактеріальних препаратів та алергенспецифічної імунотерапії.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням завідувача кафедра педіатрії ІПО НМУ, професора Юрія Марушко. Захист дисертації мав характер відкритої наукової дискусії, в якій взяли активну участь члени спеціалізованої вченої ради.

Ними відзначено, що дослідження Олени Мозирської, яке обґрунтовує доцільність додавання антимікотичної та антибактеріальної терапії, алергенспецифічної імунотерапії, до стандартного лікування АД у дітей є обґрунтованим, відповідає сучасним вимогам теоретичної і практичної педіатрії, знаходиться в епіцентрі наукових інтересів дитячої алергології. Адже алергічні захворювання є однією з найактуальніших проблем людства. За статистичними даними, в Україні кожен 3 пацієнт дитячого віку і кожен 10 дорослий звертаються до алерголога з атопічним дерматитом.   Вкрай небезпечним з цих позицій є стійка тенденція до невпинного зростання частоти зазначеної алергічної патології у дітей, що набуло масштабу пандемії. Тому увага фахівців різних спеціальностей прикута до питань вчасної діагностики та адекватного лікування найбільш ранніх алергічних проявів, з яких починається атопічний дерматит, що проявляється переважно у ранньому віці.

За результатами публічного обговорення провели процедуру таємного голосування. Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Олені Мозирській науковий ступінь доктора медичних наук.

Щиро вітаємо її з досягненням!

Пресцентр НМУ