Аспірантка НМУ запропонувала індивідуальний підхід до лікування гіперплазії ендометрія

14.12.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся успішний захист молодої вченої Юлії Кравченко на здобуття ступеня докторки філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Дисертаційну роботу аспірантка присвятила темі прогнозування та профілактики рецидивів гіперпластичних процесів ендометрія у жінок репродуктивного віку. Вона запропонувала індивідуальний підхід до лікування цієї недуги.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням доцентки кафедри акушерства та неонатології післядипломної освіти Олександри Громової.

Дисертантка є вихованкою кафедри акушерства і гінекології №3, яку очолює професор Василь Бенюк. У студентські роки Юлія Кравченко відвідувала тут науковий гурток, а після завершення навчання в нашому Університеті з 2012 року продовжила навчання спочатку в інтернатурі, а згодом з 2019 – вже як аспірантка. Науковим керівником і наставником молодої науковиці став професор кафедри Вадим Гончаренко.

У своєму дослідженні аспірантка ставила за мету поліпшити результати лікування пацієнток з гіперплазією ендометрія шляхом вивчення нових патогенетичних механізмів розвитку і рецидивування даної патології, впровадження диференційованого патогенетичного обґрунтованого лікування. Актуальність проблеми гіперпластичних процесів ендометрія обумовлена високою поширеністю захворювання, що досягає від 14 до 83 відсотків, особливо серед жінок репродуктивного віку. Несвоєчасна діагностика та лікування гіперплазії ендометрія може стати причиною злоякісного переродження клітин.

Індивідуальний підхід у лікуванні пацієнток із гіперпроліферативними змінами ендометрія з урахуванням імуногістохімічного профілю дає змогу сформувати оптимальну лікувальну тактику, встановити категорію хворих з необхідністю індивідуалізації лікування, покращення результатів лікування пацієнток з гіперплазією ендометрія без атипії в репродуктивному віці.

Пресцентр НМУ