Результати досліджень аспірантки НМУ впроваджено у практику Охматдиту

12.12.2023

11 грудня у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспірантки кафедри дитячої хірургії Дарії Дєгтярьової на тему «Малоінвазивні технології у лікуванні судинних аномалій органів черевної порожнини та заочеревинного простору у дітей». Дисертантка довела учасникам наукового заходу актуальність і практичне значення обраної теми, що стосується лікування дітей з рідкісною вродженою патологією.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувача кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії НМУ, професора Ярослава Сусака і мало характер відкритої наукової дискусії. Онлайн долучилися фахівці хірургічних відділень закладів охорони здоров’я України. Присутні відзначили, що результати проведеного дослідження стали основою для розробки та впровадження в практичну діяльність стандартизованих протоколів обстеження юних пацієнтів з судинними аномаліями черевної порожнини та заочеревинного простору, індивідуального підходу у їх лікуванні. Це дозволило скоротити строки та інвазивність передопераційного обстеження, провести планування об’єму оперативних втручань, відтак, мінімізовано час перебування пацієнтів на лікарняному ліжку.

Результати лікування вже оцінили у 17 дітей. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що на основі вивчення особливостей клінічного перебігу судинних аномалій черевної порожнини і заочеревинного простору у педіатричних пацієнтів вперше встановлена їх кореляція з анатомо-топографічними та морфологічними особливостями. Також сформульовано клінічно-візуалізаційні критерії обрання спостерігальної тактики для доброякісних судинних пухлин печінки та критеріїв початку раннього агресивного консервативного лікування з оцінкою розвитку ризику потенційно-загрозливих для життя дитини ускладнень.

Наукова керівниця дисертантки, професорка кафедри дитячої хірургії НМУ Ірина Бензар відмітила значущість наукової роботи для хірургічної практики. Рецензентами дисертаційного дослідження виступили професори кафедри дитячої хірургії НМУ Євген Руденко і Василь Притула, вони зазначили, що отримані в дисертаційній роботі результати впровадили в лікувальну практику відділень абдомінальної хірургії, ургентної хірургії, екстреної допомоги та хірургії новонароджених НДСЛ «Охматдит».

Всі висловилися з приводу того, що дисертантка Дарія Дєгтярьова здійснила вагомий внесок у розвиток науки і педіатричної практики та заслуговує на присудження їй ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина».

Щиро вітаємо Дарію Дєгтярьову і її наукову керівницю з успішним захистом дисертаційного дослідження!

Пресцентр НМУ