На засіданні Вченої ради НМУ затвердили важливі рішення щодо освітніх програм

01.12.2023

30 листопада відбулося чергове засідання Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, на якому підсумували роботу Інституту післядипломної освіти та узгодили зміни у навчальних та сертифікатних програмах для студентів.

У засіданні взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, заступник ректора з господарських питань Юрій Богдан, заступник ректора з кадрових питань Ігор Драпей, декани факультетів, директори інститутів, завідувачі кафедр, керівники структурних підрозділів.

Важливим питанням порядку денного стало затвердження проєкту про положення кафедр і сертифікатні програми Університету, який вніс на розгляд професор Олег Власенко. Члени Вченої ради затвердили проєкт одноголосно. Як і питання присвоєння аудиторії №2 фізико-хімічного корпусу ім’я всесвітньовідомого вченого, який завідував кафедрою біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії НМУ, професора Юрія Губського.

Професорка Тетяна Вежновець звітувала про показники діяльності Інституту післядипломної освіти та перспективи його розвитку. Зокрема, ознайомила з розробленими та затвердженими навчальними планами освітньої та практичної частин підготовки в інтернатурі за 23 спеціальностями, питаннями професійного розвитку науково-педагогічних працівників та пропозиціями щодо підвищення кваліфікації лікарів, подальшого розвитку післядипломної освіти в НМУ.

Директор новоствореного Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олег Чабан зазначив, що нині в українському суспільстві сформувався значний запит на психологічні послуги, але професійних фахівців з психологічної допомоги катастрофічно не вистачає. Тому перспективний план розвитку ввіреного йому освітнього закладу розрахований на декілька етапів упродовж наступних років. Зокрема, що стосується підготовки та перепідготовки фахівців у рамках виконання Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки з орієнтацією на проактивну медичну психологію та психіатрію, їх участь у реабілітації пацієнтів у сучасних умовах і у повоєнний період. Професор презентував план реалізації запропонованої концепції розвитку, який полягає у створенні навчальних програм відповідно до вимог часу, з орієнтацією на кращі європейські та північноамериканські освітні досягнення, налагодження тісної співпраця з урядовими та громадськими організаціями.

Своєю чергою професор Сергій Земсков виніс на затвердження Вченої ради питання про призначення структурного підрозділу для проведення експертизи докторських дисертацій і видання монографії авторства фахівців Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. А також пропозиції щодо надання методичних рекомендацій до навчальних видань, посібників та інформаційних листів.

Начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко доповіла присутнім про створення сертифікатних програм додипломного рівня. А заступниця директора Навчально-наукового центру адміністрування навчального процесу та моніторингу внутрішніх систем забезпечення якості освіти Наталія Гребінь ознайомила членів Вченої ради з проєктом внесення змін і доповнень у порядок оцінювання знань студентів під час поточного та кінцевого контролю з дисциплін, який було затверджено під час засідання.

Наприкінці заходу завідувачка відділу аспірантури та докторантури Катерина Гололобова винесла на розгляд питання щодо затвердження складу разових спеціалізованих вчених рад і проєктів рішень про видачу дипломів доктора філософії аспірантам, які захистили свої дисертації.

Пресцентр НМУ