Співробітники Стоматцентру НМУ удосконалювали знання з профілактики інфекційних хвороб

30.11.2023

У Стоматологічному медичному центрі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця для співробітників провели лекцію-тренінг «Комплексні системи гігієни рук медичних працівників» з тестуванням та відпрацюванням практичних навичок. Запрошеною спікеркою заходу стала фахівчиня з інфекційного контролю Асоціації «Служба організації інфекційного контролю» Людмила Катреча.

Людмила Катреча розповіла присутнім про комплексний підхід щодо запобігання появи та поширення в закладах охорони здоров’я інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, і мікроорганізми із антимікробною резистентністю. Ознайомила також зі змінами до деяких нормативно-правових актів, з основними положеннями Інструкції з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення, затвердженої наказом МОЗ України №1614. Фахівчиня нагадала присутнім на заході лікарям, середньому та молодшому медичному персоналу про показання до практики з гігієнічної обробки рук, вказала на стандартні операційні процедури. Зокрема, акцентувала увагу на алгоритмах і особливостях гігієнічної та хірургічної обробки рук, засобах для обробки рук, правилах використання диспенсерів, одягання та знімання медичних рукавичок, догляді за шкірою рук. Продемонструвала техніку виконання обробки рук. Особливу увагу приділила розбору найпоширеніших помилок під час такої обробки.

«У Стоматологічному медичному центрі нашого Університету застосовується ряд профілактичних заходів із запобігання та контролю інфекцій, що дозволяє, як працівникам, так і пацієнтам, почуватися захищеними. А гігієна рук є однією з основ надання безпечних медичних послуг. Що важливо, в Центрі постійно працюють над удосконаленням умінь та навичок, підвищення обізнаності співробітників з метою профілактики захворювань, спираючись на принципи доказової медицини», – зазначила медична директорка Стоматологічного медичного центру НМУ Діна Шпак.

Під час тренінгу працівники Стоматологічного медичного центру НМУ виконали тестові завдання на закріплення теоретичних знань. Пройшли тестування з перевірки правил і технік гігієни рук та перевірили якість обробки рук під УФ-лампою.

Тимчасово виконуюча обов’язки керівниці відділу з інфекційного контролю Університетської клініки Олена Вітюк відзначає, що перелік захворювань, які передаються контактним шляхом, зокрема через брудні руки, надзвичайно великий. Таким чином медичний працівник може не тільки передати інфекцію до пацієнта, а й заразити себе. Головне – стежити за гігієною рук, щоб розірвати шлях інфікування. Зважаючи на імплементацію законодавства України до стандартів Європейського Союзу, на зміни, які відбуваються в законодавстві, такі навчання дозволяють набути співробітникам Стоматологічного медичного центру НМУ нових компетентностей, практичних навичок, вкотре нагадують їм про важливі правила, що убезпечать від інфікування як пацієнтів, так і медичних працівників.

Пресцентр НМУ