Студенти-гуртківці НМУ виконали розбір клінічних випадків пацієнтів відділення гемодіалізу

27.11.2023

На черговому засіданні студентського наукового гуртка кафедри нефрології та урології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця розглянули актуальну тему сучасної нефрології – трансплантація нирки. Захід відбувся на клінічній базі кафедри у Київському міському центрі нефрології та діалізу, де студенти 3-6 курсів взяли участь в обході відділення гемодіалізу, навчалися структурувати інформацію про пацієнтів за прийнятим алгоритмом.

Під час засідання керівниця гуртка, доцентка кафедри Олена Карпенко ознайомила присутніх з історією трансплантації нирки. Повідомила про роль видатного українського хірурга Юрія Вороного, який у 1933 році вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки в лікарні Харкова. Також фахівчиня зазначила, що сьогодні Київський міський центр нефрології та діалізу посідає 3 місце за кількістю трансплантацій нирки в Україні.

У засіданні СНГ взяв участь лікар-хірург, один з провідних трансплантологів України Владислав Закордонець. Він розповів майбутнім медикам про стан і перспективи сучасної трансплантології, як у світі, так і в Україні зокрема.

Зацікавленість у студентів та мотивацію до наукової діяльності у галузі нефрології викликав обхід у відділенні гемодіалізу, з клінічним розбором пацієнтів, які перебували на лікуванні. Це дозволило студентам отримати нові знання щодо симптоматики термінальної ниркової недостатності, методики гемодіалізу, особливостей судинного доступу, тактики ведення пацієнтів, можливостей сучасного обладнання.

Студентам докладно розповіли про надання допомоги пацієнтам, які потребують процедури гемодіалізу, про важливу роль та непрості умови праці медичних працівників під час війни, зокрема і в галузі нефрології.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри нефрології та урології ІПО