Досягнення науковців НМУ представили на потужній науковій платформі у Сан-Дієго

27.11.2023

Нещодавно асистентка кафедри внутрішньої медицини №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Любов Петелицька взяла участь у щорічному Американському конгресі ревматологів (ACR Convergence) у Сан-Дієго (США), де  представила наукові досягнення студентського наукового гуртка та фахівців кафедри внутрішньої медицини №3.

На Конгресі, що є одним із наймасштабніших наукових заходів у галузі ревматології, Любов Петелицька презентувала спільну з представником СНГ Владиславом Кравченком та завідувачем кафедри Олегом Яременком наукову роботу «Валідизація класифікаційних критеріїв ACR/EULAR 2022 у хворих на АНЦА-асоційовані васкуліти».

Також фахівчиня НМУ представила на заході й результати власної наукової роботи з вивчення інтерстиційного захворювання легень у хворих на системну склеродермію. Зокрема, виступила з усною доповіддю «Захворюваність і фактори ризику виникнення інтерстиційного захворювання легень при системній склеродермії: аналіз когорти EUSTAR». Презентувала Любов Петелицька і дві постерні доповіді «Захворюваність vs поширеність інтерстиційного захворювання легень при системній склеродермії: різні фенотипи  та прогноз» та «Різні визначення важкості захворювання, прогресії та наслідків інтерстиційного захворювання легень, асоційованого з системною склеродермією: систематичний огляд літератури».

Що важливо, зазначені наукові дослідження були виконані у відділенні ревматології Університетської клініки м. Цюрих (Швейцарія) за програмою міжнародного стажування у рамках співпраці НМУ імені О.О. Богомольця з Університетом Цюриха. Міжнародне стажування дало змогу отримати доступ до великої бази даних хворих на системну склеродермію, що налічує 23 тисячі хворих з різних європейських країн. Також отримати цінні поради щодо методології дослідження від експертів в галузі вивчення системної склеродермії та можливості подальшої взаємодії у виконанні спільних наукових українсько-швейцарських проєктів.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри внутрішньої медицини №3