Професорка НМУ вивчала досягнення сучасної гепатології на Конгресі у США

24.11.2023

Участь у закордонних стажуваннях, наукових форумах з метою безперервного професійного розвитку та розширення міжнародних контактів є важливою діяльністю фахівців Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Так, нещодавно виконувачка обов’язків завідувачки кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету професорка Галина Соловйова відвідала конгрес Американської асоціації з вивчення хвороб печінки (The Liver meeting, AASLD), що проходив у Бостоні. Захід включав освітню і наукові програми та став важливою складової безперервного професійного розвитку.

Навчання відбувалося під час секційних наукових засідань, зустрічей з експертами, спілкування у невеликих групах. Мультидисциплінарними командами фахівців виконувся розбір клінічних випадків, детально обговорювалися всі напрями гепатології. Особливу увагу приділили зміні номенклатури неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП, NAFLD) на стеатотичну хворобу печінки, асоційовану з метаболічною дисфункцією (МАСХП, MASLD). Слухачі ознайомилися з докладними алгоритмами ведення пацієнтів з цією патологією, а також вірусному гепатиті В, зміни у керівництвах з діагностики та лікування якого очікуються вже наступного року.

Учасникам Конгресу повідомили про клінічні випробовування препаратів, лабораторні та інструментальні дослідження, що спрямовані на визначення ступеня фіброзу та стеатозу печінки: LiverFast, LiverStat, портативний Фіброскан (FibroScan by Echosens), VelacurTM S-Wave, Hepatus 6 тощо. Так, система Hepatus 6, транзієнтна ультразвукова еластографія (штучний інтелект), дозволяє одним прикладанням датчика на ділянку печінки отримати одразу 10 вимірювань жорсткості, кількості жиру в цьому органі та доплерографічні показники.

Професорка Галина Соловйова відзначає, що Конгрес, який став визначною подією для науковців і практичних лікарів, посприяв обміну інформацією про останні досягнення у вивченні захворювань печінки. Надав можливість обговорити результати лікування, поспілкуватися з колегами, налагодити контакти для подальшого співробітництва з науковцями, лікарями, директорами провідних клінік штатів Массачусетс і Вірджинія (США).

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету