Студенти-гуртківці відпрацьовували техніку конікотомії

07.11.2023

Днями відбулося засідання Студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри оториноларингології «Методика і техніка виконання трахеостомії. Конікотомія», у якому взяли участь понад 50 студентів усіх факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Присутні отримали змогу відпрацювати техніку конікотомії на фантомі та набули необхідних практичних компетентностей.

Відкриваючи засідання, зі вступним словом до студентів звернувся перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Олександр Науменко. Він акцентував увагу гуртківців на трахеостомії, як хірургічній операції, що виконується для відновлення дихання, а також проведення різних діагностичних і лікувальних маніпуляцій в трахеї та бронхах. Вона полягає у розтині передньої стінки трахеї (трахеотомія) з подальшим уведенням до неї спеціальної трубки або утворенням постійного отвору (стоми). Також повідомив гуртківцям про конікотомію – маніпуляцію, що виконується в екстрених випадках за життєвими показаннями при обструкції дихальних шляхів, щоб забезпечити доступ повітря.

Декан медичного факультету №2, доцент Руслан Цимбалюк розповів майбутнім лікарям про історичні аспекти розвитку оториноларингології, як хірургічної спеціальності, в рамках якої виконується великий діапазон операцій в порожнині носа, на приносових пазухах, в глотці, гортані, трахеї, на вусі. Він відзначив, що оториноларингологи виконують складні клінічні обстеження, маніпуляції та є піонерами мікрохірургії.

Присутнім нагадали про перелік показань до виконання трахеостомії, її різновиди, про необхідний набір інструментарію. З цікавою доповіддю щодо методики та техніки виконання трахеостомії та конікотомії виступила староста гуртка Діана Ладюкова.

На можливих ускладненнях та помилках при виконанні трахеостомії та конікотомії акцентував у своїй доповіді увагу присутніх керівник СНГ кафедри оториноларингології, доцент Вячеслав Дідковський. Серед організаторів заходу був член Товариства молодих вчених і спеціалістів НМУ Роман Романенко.

Що важливо, всі студенти мали змогу відпрацювати техніку конікотомії на фантомі, який надала кафедра оториноларингології. Студентка, яка швидше за всіх виконала конікотомію (за 60 секунд), отримала приз від організаторів.

За інформацією СНГ кафедри оториноларингології