На засіданні СНГ обговорили шляхи подолання захворюваності на туберкульоз

25.10.2023

Студенти 4-6 курсів медичних факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у засіданні СНГ кафедри фтизіатрії та пульмонології «Виявлення та діагностика туберкульозу». Захід проходив у форматі відеоконференції та ґрунтувався на останніх новинах щодо Стандартів медичної допомоги та Клінічної настанови «Туберкульоз».

Під час засідання завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології Василь Петренко проінформував учасників щодо захворюваності на туберкульозу у світі та Україні. Розповів про студентів-гуртківців, які навчалися в нашому Університеті, а наразі працюють над проблемою туберкульозу в Європі, Казахстані, США.

Гуртківців зацікавили доповіді, що представили шестикурсники медичного факультету №3. Про збудника туберкульозу, його будову, властивості, шляхи потрапляння в організм людини та механізми розвитку захворювання доповіла Ксенія Ткаченко. Марія Морарі охарактеризувала клінічні форми туберкульозу, розповіла про частоту ураження органів і систем. А Дарія Броцька акцентувала увагу на факторах ризику та інструментах для проходження систематичного скринінгу, що мають важливе значення у ранньому та своєчасному виявленню захворювання та подоланні туберкульозу. Катерина Дудченко та Наталія Іпатій присвятили власні доповіді лабораторній діагностиці туберкульозу, зокрема за допомогою швидких тестів. Також студентки розповіли про методики, показання та переваги тестів для діагностики захворювання. Зацікавленість та жваве обговорення учасниками викликала тема забезпечення психологічної та соціальної підтримки пацієнтів хворих на туберкульоз, яку представила Анастасія Линська.

Наукова керівниця гуртка Ольга Пікас відзначає, що подібні заходи допомагають студентам поглибити знання та знайти інструменти для виконання власного наукового дослідження.

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри фтизіатрії та пульмонології