Студенти 4-го курсу складають ОСКІ-1

24.10.2023

З 23 жовтня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця студенти 4 курсу медичних факультетів №1, №2, факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України та факультету підготовки іноземних громадян складають об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ-1) за спеціальністю 222 «Медицина». Майбутні медики досить успішно демонструють базові лікарські навички, що знадобляться їм, як для успішного складання ОСКІ-2 наприкінці 6 курсу, так  і для виконання майбутньої професійної діяльності.

Зважаючи на перелік фахових компетентностей, якими мають володіти майбутні медики, для складання іспиту в Навчально-науковому центрі медичних симуляцій облаштовано 12 станцій. Тут представлені напрями з пропедевтики внутрішньої медицини, загальної хірургії, педіатрії, серцево-легеневої реанімації.

Тривалість одного циклу іспиту становить 70 хвилин. Студенти працюють у групах по 14 осіб. Кожен із них отримує маршрутний та індивідуальний листи проходження станцій ОСКІ-1, на яких оцінюються базові клінічні компетентності майбутнього лікаря. Майбутні медики мають правильно оцінити показники фізичного розвитку дитини, виконати фізикальне обстеження та розпитування терапевтичного і хірургічного хворого. Проводять первинну хірургічну обробку ран, надають допомогу при травмі, виконують зупинку кровотеч, опис електрокардіограм, серцево-легеневу реанімацію дорослих пацієнтів. Для цього в Навчально-науковому центрі медичних симуляцій використовують відповідне обладнання, муляжі та фантоми. Також залучають студентів-волонтерів, які виконують роль пацієнтів, діючи за відповідним сценарієм.

На іспиті панує доброзичлива атмосфера. Студенти хвилюються, але почуваються доволі впевнено на всіх етапах та демонструють власну фахову обізнаність. Оцінюють фахові компетентності майбутніх медиків екзаменатори-контролери з-поміж викладачів кафедр нашого Університету. Підтримати студентів та ознайомитися з організацією іспиту завітав також ректор НМУ Юрій Кучин.

«Цей іспит є сучасним методом оцінки знань. Він надважливий, адже завдяки різним клінічним завданням можна перевірити рівень сформованості фахових компетентностей, які засвоїли майбутні лікарі. Фактично, ОСКІ-1 є підсумком 2 та 3 курсів навчання у НМУ. Студенти не просто демонструють екзаменаторам набуті фахові навички, а й самі переконуються, чи опанували їх на достатньому рівні. Ці ж навички знадобляться їм під час подальшого навчання та для успішного складання ОСКІ-2 наприкінці 6 курсу, як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту», – зазначив Юрій Кучин.

За словами гаранта освітньо-професійної програми 222 «Медицина», декана медичного факультету №1 Володимира Мельника, якісній організації та проведенню ОСКІ в нашому ЗВО приділили значну увагу, а сам іспит студенти складають досить успішно.

До 10 листопада ОСКІ-1 мають скласти всі четвертокурсники медичних факультетів №1, №2, факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України та факультету підготовки іноземних громадян. Тож бажаємо нашим студентам віри у власні знання та успіхів на іспитах!

Пресцентр НМУ