Пішов з життя професор Крижановський Ярослав Йосипович

04.10.2023

Колектив кафедри загальної хірургії №2 з великим сумом повідомляє, що 2 жовтня на 92 році життя перестало битися серце хірурга-ортопеда, Заслуженого працівника народної освіти України, академіка Академії наук Вищої освіти України, доктора медичних наук, професора Ярослава Йосиповича Крижановського.

Ярослав Йосипович Крижановський народився 20 липня 1932 року в м. Бучачі на Тернопільщині у працьовитій селянській родині. Після закінчення з відзнакою Станіславського медичного інституту у 1955 році протягом 6 років працював викладачем Бучацького медичного училища, ординатором-хірургом міжрайонної лікарні, заступником головного лікаря з поліклінічної роботи.

Уся подальша науково-практична та громадська діяльність Ярослава Йосиповича пов’язана з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця. Понад 55 років життя він присвятив рідній Alma mater, пройшовши всі сходинки професійного, педагогічного та наукового зростання від аспіранта – до завідувача кафедрою та декана з інтернатури.

Головними напрямками наукової і клінічної діяльності професора були розробка нових методик реконструктивно-відновних операцій при захворюваннях і травматичних ушкодженнях набутих і вроджених деформаціях стопи, великих суглобів, кісткової пластики при переломах, остеомієліті, хірургічного лікування переломів і псевдоартрозів шийки стегнової кістки, ендопротезування суглобів, деформацій стоп, спастичних паралічів, пошкоджень кисті.

Завдяки своєму життєвому досвіду, педагогічному та лікарському таланту, цілеспрямованості, високим морально-етичним принципам, організаторським здібностям Ярослав Йосипович Крижановський мав заслужений авторитет та повагу серед колег, учнів, студентів і чисельних пацієнтів.

Висловлюємо глибоке співчуття близьким та рідним. Світла пам’ять про Ярослава Йосиповича Крижановського збережеться в наших серцях, а його ім’я в історії нашого Університету.

Колектив кафедри загальної хірургії №2