НАМН України відзначила 30-річчя

29.09.2023

Національна академія медичних наук України (НАМН) відзначає 30-ту річницю заснування. Велику академічну сім’ю тих, хто рятує життя українців і розбудовує вітчизняну медичну науку, вітали під час урочистостей у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця численні гості. Співробітникам найвищої наукової установи в галузі медицини вручали заслужені нагороди.

Президент НАМН України Віталій Цимбалюк презентував присутнім досягнення Академії. Академік відзначив, що фахівці НАМН України виконують дослідження з найважливіших проблем медичної науки для поліпшення здоров’я та подовження життя українців. Водночас, зважаючи на повномасштабну війну в Україні, в наукових установах поглиблено вивчаються особливості розвитку ранового процесу, наслідки ушкоджень внутрішніх органів та розробляються нові ефективні методи лікування і реабілітації постраждалих під час бойових дій. В клініках Академії були здійснені унікальні операції при травматичних ураженнях серця, великих судин, хребта, суглобів, верхніх і нижніх кінцівок, очей і повернуто життя та здоров’я тисячам поранених.

Під час відзначення 30-річчя НАМН України з вітальними словами до учасників заходу звернулися заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров, народний депутат України, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмітрієва, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко, директор Департаменту гуманітарної та соціальної політики Кабінету Міністрів України Віталій Коблош, державний секретар Міністерства охорони здоров’я України Інна Солодка, Командувачка медичних сил Збройних Сил України, генерал-майор медичної служби Тетяна Остащенко та ще багато шановних гостей. Цього дня на адресу Президента та співробітників Національної академії медичних наук України прозвучала велика кількість вітань з ювілеєм, теплих слів побажань та вручена численна кількість державних нагород, подяк, почесних грамот та інших відзнак.

До загальних зборів НАМН України долучився ректор НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Кучин. Професор побажав нових професійних здобутків, надалі залишатися осередком авторитетної медичної думки та потужним середовищем становлення наукових медичних кадрів. Впродовж 30 років Академія демонструє потужний потенціал і гідні результати своєї праці.

Під час заходу працювала виставкова експозиція новітніх технологій та наукових досягнень у різних галузях медицини наукових установ НАМН України. На сьогодні, до складу Академії входять 35 наукових установ, в яких працюють близько 15 тисяч осіб. Серед них – майже 3,5 тисячі науковців, відомих вчених, які розвивають різні напрями в галузі клінічної, теоретичної та профілактичної медицини. Учасники переглянули відеофільм, що яскраво продемонстрував високий професіоналізм, науково-практичні здобутки Академії, де впродовж 30 років було надано високоспеціалізовану допомогу найвищого кваліфікаційного рівня сотням тисяч хворих із різних регіонів України. Також присутні вшанували світлу пам’ять воїнів і мирних громадян, студентів і викладачів, усіх медичних працівників, життя яких забрала війна.

Вітаємо всю наукову спільноту Національної академії медичних наук України з ювілеєм і бажаємо нових наукових здобутків у мирній, незалежній Україні!

Пресцентр НМУ