Молодий вчений НМУ досягнув інноваційних результатів

13.09.2023

У НМУ імені О. О. Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспіранта кафедри гігієни харчування та нутриціології Андрія Яструба на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Дисертант доповів учасникам наукового заходу про результати свого дослідження щодо оцінки ризиків комбінованого впливу пестицидів на здоров’я людини при споживанні продуктів рослинного походження.

Засідання відбулося у змішаному форматі під головуванням професора кафедри гігієни та екології Анни Антоненко. Рецензенти та опоненти відзначили наукову новизну і практичну значимість дисертації. Проблема використання пестицидів у сільському господарстві є особливо актуальною у світлі виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, що передбачає проведення процедури реєстрації засобів захисту рослин у відповідності із законодавством ЕС щодо максимальних рівнів залишків пестицидів та прийняття регуляторних рішень, спрямованих на захист населення. Результати дисертаційної роботи дозволяють підвищити ефективність контрою якості сільськогосподарської продукції, що експортується з України. Учасники заходу були єдиними в оцінці наукової роботи аспіранта. Його рекомендації дозволяють підвищити ефективність контролю за залишками пестицидів в продуктах рослинного походження, зменшити негативний вплив на населення, у тому числі на найбільш чутливий контингент – дітей.

Науковий керівник, член-кореспондент НАМН України, професор Сергій Омельчук зазначив, що наукова праця є інноваційною, науковець надав оцінку ризиків для населення, що споживає сільськогосподарську продукцію за мультизалишками хімічних засобів захисту рослин. Дослідження проводилося із використанням новітнього обладнання, зокрема сучасного методу  хроматомасспектрометрії. За результатами роботи розроблено і апробовано шість методичних рекомендацій, встановлено медико-санітарні нормативи, регламенти та аналітичні методи контролю відповідно до чинного законодавства України.

Вітаємо Андрія Яструба з успішним захистом!

Пресцентр НМУ