Студенти-іноземці відпрацювали практичні навички з проведення люмбальної пункції

12.09.2023

Додаткові практичні заняття організували для студентів 3-4 курсів факультету підготовки іноземних громадян Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Здобувачі вищої освіти відпрацьовували ключові навички виконання люмбальної пункції на клінічній базі кафедри дитячих інфекційних хвороб, яку очолює професор Сергій Крамарьов у КНП «Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня».

На початку практичного заняття доцент кафедри Валерій Шадрін обговорив зі студентами теоретичні аспекти проведення люмбальної (спинномозкової) пункції, процедури, під час якої лікар вводить спеціальну голку в спинний мозок (безпосередньо в підпавутинний простір) та здійснює забір рідини. Він акцентував увагу здобувачів освіти на протипоказаннях, особливостях підготовки дітей до проведення такої пункції, на техніці та алгоритмі (послідовності) її виконання, догляді за пацієнтом після її проведення.

Оскільки, люмбальна пункція є важливою діагностичною та лікувальною процедурою, що застосовується не лише в практиці дитячого інфекціоніста, але й лікарів інших спеціальностей, опанування навичками її виконання має важливе значення. Тож після теорії студенти перейшли до виконання цієї поширеної процедури на навчальних манекенах.

Додаткове відпрацювання таких практичних навичок допомагає розвитку у студентів клінічного мислення, запам’ятовуванню правил виконання відповідних алгоритмів дій до автоматизму, надає досвід, що необхідний в реальних життєвих обставинах. Що важливо, такі практичні заняття на різних клінічних кафедрах Університету проводили для студентів-іноземців навіть у канікулярний період.

Цього ж дня асистент кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ Артем Марков провів для студентів пізнавальну екскурсію Київською міською дитячою клінічною інфекційною лікарнею.

Пресцентр НМУ за інформацією факультету підготовки іноземних громадян