У НМУ розпочалися вступні іспити до аспірантури

25.08.2023

25 серпня у Морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця розпочалися вступні іспити з іноземної мови до аспірантури. У цей день іспит складала перша група – 64 конкурсанти. Цьогоріч кількість бажаючих вступити до аспірантури до нашого Університету значно зросла у порівнянні з показниками минулого року. Своєю чергою у НМУ працювали над тим, аби удосконалити навчальну програму і розширити опції для молодих науковців.

28 серпня іспит з іноземної мови проходитиме для другої групи конкурсантів, які обрали вечірню форму навчання для досягнення наукового ступеня. На 29 серпня заплановано вступні іспити зі спеціальностей для всіх категорій вступників до аспірантури, а також презентації власних проєктів, які майбутні доктори філософії мають підготувати вчасно. Презентації власних наукових проєктів є нововведенням цьогорічної вступної кампанії, вони дають 120 балів з 200 можливих за іспит зі спеціальності.

Про особливості вступу у нинішньому році розповіли члени екзаменаційної комісії НМУ – проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професорка Рімма Скрипник, проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков та завідувачка відділу аспірантури і докторантури, доцентка Катерина Гололобова. Зокрема, для майбутніх аспірантів відкрито нову спеціальність – 229 «Громадське здоров’я», яку обрали 9 конкурсантів. Загальна кількість бажаючих вступити до аспірантури нашого Університету значно зросла у порівнянні з показниками минулого року. Найбільша кількість вступників спостерігається на спеціальності 222 «Медицина» – 109 осіб.

Як і минулого року певній частині конкурсантів забезпечено пільгові умови стосовно випробувань з іноземної мови. Зокрема, військовим і вступникам, які надали відповідні сертифікати про володіння іноземною мовою на рівні В2. Вони складатимуть лише іспит з обраної спеціальності і презентуватимуть власний проєкт. Університет пішов назустріч і тим, хто з об’єктивних причин не зміг прибути на іспит до Києва. Для таких осіб передбачено тестування з англійської у режимі онлайн, яке відбудеться 28 серпня.

Варто відмітити, що велику кількість балів майбутні доктори філософії можуть отримати саме завдяки ефектній презентації власного проєкту. Додаткові бали при вступі до аспірантури надаються за наукові публікації, патенти, а також членам Товариства молодих вчених і спеціалістів НМУ.

Як зазначили у відділі аспірантури, всі, хто набере максимальну кількість балів, отримають можливість навчатися за бюджетні кошти. Цьогоріч виділено 42 бюджетних місця. У відділі аспірантури впевнені, що на ці місця зможуть потрапити найкращі.

Пресцентр НМУ