Понад 150 інтернів навчатимуться в інтернатурі на базі Стоматцентру НМУ

01.08.2023

1 серпня у Стоматологічному медичному центрі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася вступна конференція для лікарів-інтернів за спеціальністю 221 «Стоматологія». Присутніх ознайомили з особливостями здобуття освіти в інтернатурі, де вони набудуть професійних компетентностей для самостійної лікарської діяльності. Відкрив захід ректор НМУ Юрій Кучин.

Ректор привітав лікарів-інтернів із початком навчання і наголосив, що Стоматологічний медичний центр НМУ, основна клінічна база практичної підготовки лікарів-інтернів, і кафедра стоматології Інституту післядипломної освіти забезпечать їм належні умови для якісного підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки.

«В Університеті та Інституті післядипломної освіти, зокрема, ми створюємо такі умови, аби запропонувати здобувачам освіти більше опцій для обрання майбутнього професійного шляху: від терапевтичної стоматології – до щелепно-лицевої хірургії і складних технологій 3D-моделювання. Вірю, що наші інтерни ефективно використають час навчання в інтернатурі та стануть професіоналами в обраній галузі стоматології», – звернувся вже до лікарів-інтернів-стоматологів першого року навчання Юрій Кучин.

У конференції також взяли участь директорка Інституту післядипломної освіти НМУ Тетяна Вежновець, генеральна директорка Університетської клініки Ніна Прощенко, медична директорка Стоматологічного медичного центру Діна Шпак, в.о. завідувача кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Андрій Прощенко та співробітники кафедри. Присутні вітали лікарів-інтернів з початком їх професійної діяльності та наголошували, що вони навчатимуться постійно, адже мають не лише знати про нові методи роботи, а й вміти ефективно їх використовувати.

Молодих медиків ознайомили з основною нормативно-правовою документацією, зокрема з наказами МОЗ, ректора НМУ, що стосуються процесів зарахування та навчання в інтернатурі, повідомили про особливості проходження інтернатури в умовах воєнного стану, окремо зупинилися на питаннях охорони праці, пожежної безпеки, дій під час повітряних тривог. Докладно проінформували про клінічні бази та саму програму підготовки, що розрахована на 11 місяців і включатиме освітню та практичну частини. Освітня підготовка лікарів-інтернів стоматологів триватиме 3 місяці та проводитиметься на кафедрі Інституту післядипломної освіти НМУ. Аудиторна форма занять охопить всі розділи спеціальності: терапевтичну, дитячу, хірургічну, ортопедичну стоматологію та ортодонтію. Інтерни обговорюватимуть актуальні питання діагностики, лікування стоматологічних захворювань, вивчатимуть найрозповсюдженіші помилки медиків, а також ускладнення, що виникають під час лікування пацієнтів.

Максимальний час навчання молодих лікарів в інтернатурі НМУ приділятимуть практичній підготовці, що триватиме 8 місяців. На заняттях лікарі-інтерни удосконалюватимуть знання з методів діагностики, визначатимуть тактику ведення пацієнтів із захворюваннями органів і тканин ротової порожнини та щелепно-лицевої ділянки, виконуватимуть лікування основних стоматологічних захворювань, проводитимуть скринінгові обстеження. Додатково вони вивчатимуть сучасні технології у сфері стоматології та застосовуватимуть їх на практиці. Водночас інтерни опановуватимуть програми з медицини невідкладних станів, особливо небезпечних інфекцій, військово-медичної підготовки, братимуть участь у науково-практичних конференціях, численних майстер-класах, тренінгах.

Під час вступної конференції зазначалося, що здобувачі освіти в інтернатурі Університету матимуть доступ до кращих медичних практик та розвиватимуть професійні компетентності європейського рівня.

По завершенню заходу вони у складі академічних груп, на чолі з кураторами практичної частини інтернатури, вирушили до клінічних кабінетів. Попереду очікує насичене навчання, адже треба виконати програму підготовки, успішно скласти тестовий іспит Крок-3, підсумкову атестацію і лише тоді отримати сертифікат про присвоєння звання «лікар-спеціаліст».

Далі лікарі-стоматологи зможуть самостійно обрати спеціалізацію та продовжити навчання за циклом на вибір: «Ортопедична стоматологія», «Терапевтична стоматологія», «Дитяча стоматологія», «Хірургічна стоматологія» та «Пародонтологія».

Бажаємо інтернам НМУ імені О.О. Богомольця успішного навчання та щасливого професійного шляху у галузі стоматології!

Пресцентр НМУ