У День відкритих дверей у НМУ вступники опановували тактичну медицину

31.07.2023

У рамках Дня відкритих дверей медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся тренінг з тактичної медицини. Необхідних навичок з надання домедичної допомоги в умовах війни учасників навчав шестикурсник факультету, професіонал своєї справи Олександр Шадських.

Студент НМУ та водночас досвідчений бойовий медик Олександр Шадських допоміг учасникам зрозуміти, як правильно діяти в критичних ситуаціях та розкрив таємниці успішного виконання тактичних медичних процедур. Присутні опановували важливі компетентності, необхідні для надання допомоги в екстремальних ситуаціях, навчалися накладати турнікет для зупинки кровотеч під час поранень кінцівок, а також оклюзивну пов’язку для захисту ран від забруднення та збереження нормального тиску в плевральній порожнині при пораненнях грудей. Учасники опановували способи евакуації постраждалого, зокрема дізналися про засоби перенесення та транспортування поранених осіб до безпечної зони або медичного закладу. Також вчилися тампонувати рани, використовуючи для цього спеціальні засоби для зупинки кровотеч і захисту від зараження. Перевіряли дихальні шляхи умовного постраждалого для встановлення та підтримання їх прохідності, ознайомилися з процесом встановлення назофарингіального та орофарингіального повітроводів для забезпечення вентиляції дихальних шляхів у критичних ситуаціях. Навчилися переводити постраждалого в стабільне бокове положення для унеможливлення задухи в разі втрати ним свідомості.

Отримані навички можуть знадобитися кожному з учасників тренінгу в будь-який час і в будь-якому місці. Особливо сьогодні, адже найпоширенішими травмами під час війни є поранення від куль і вибухів. А вміння надавати домедичну допомогу допоможе зберегти як своє, так і чуже життя!

Водночас деканка медичного факультету №3, професорка Оксана Виговська відповіла на численну кількість запитань від учасників заходу щодо особливостей навчання на цьому факультеті.

Пресцентр НМУ за інформацією медичного факультету №3