Запрошуємо на музейну зустріч «Українські медики в боротьбі з російською агресією»

24.07.2023

27 липня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, в рамках виставки «Україна – розп’яття», відбудеться музейна зустріч «Українські медики в боротьбі з російською агресією». Захід присвячений всім цивільним та військовим медикам, які в надважких умовах ворожого вторгнення здійснюють щоденний подвиг з порятунку життів.

У музейній зустрічі візьме участь Катерина Турчак, представниця ГО «Військові медики України», яка розповість про специфіку служби військових медиків, їхній особливий статус некомбатантів (відповідно до Женевської конвенції), а також з якими проблемами й викликами вони стикаються на фронті та в російському полоні. Під час зустрічі буде докладно розглянуто механізми порятунку медиків із неволі та перешкоди, що виникають на цьому шляху.

До заходу долучиться Дмитро Кубряк, лікар-нейрохірург, арбітр Української асоціації футболу, колишній в’язень рашистської колонії в смт Оленівка. 31 березня 2022 р. він був одним із чотирьох медиків-добровольців, які вирушили до блокадного м. Маріуполь на допомогу своїм колегам. Майже два тижні лікар провів під російськими бомбардуваннями та обстрілами, рятуючи життя поранених українських бійців на металургійному комбінаті імені Ілліча й навіть провів надскладну операцію на відкритому мозку важкопораненому морпіху. Дмитро Кубряк також розповість про своє піврічне перебування в полоні, де він став свідком кривавого теракту російських окупантів, що забрав життя понад 50 українських бранців.

Початок о 15:00

Місце проведення: м. Київ, вулиця Лаврська, 27, виставковий центр Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Національний музей історії України у Другій світовій війні