Науковиця з фармацевтичного факультету НМУ проходить стажування у Берліні

14.06.2023

За ініціативи Філіппа Шварца з Фонду Олександра фон Гумбольдта доцентка кафедри аналітичної, фізичної та колоїдної хімії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Яна Краєвська з жовтня 2022 року успішно проходить наукове стажування на базі кафедри неорганічної хімії Інституту Фріца Габера Товариства Макса Планка у Берліні (Німеччина).

На даний час Яна Краєвська вже опанувала низку сучасних фізико-хімічних методів аналізу: мас-спектрометрія, газова хроматографія, гідротермальний метод, полум’яний піроліз тощо. Також науковиця майстерно використовує методи обробки й аналізу одержаних даних за допомогою відповідних програмних забезпечень: EZChrom, БЕТ, Ленгмюра й інших.

Застосування даних методів у фармації надзвичайно важливе як у процесі створення нових лікарських засобів, так і під час контролю їхньої якості. Тому набуті знання буде інтегровано у робочі навчальні програми хімічних дисциплін, що навчає кафедра аналітичної, фізичної та колоїдної хімії нашого Університету.

Напрацьовані доценткою НМУ вагомі наукові результати досліджень представлені на міжнародних форумах у Берліні (FWSS-2022 і PSISF-2023) та надіслані до друку в журнал, що входить до наукометричної бази Scopus і Web of Science.

Керівництво неорганічної хімії Інституту Фріца Габера Товариства Макса Планка відзначає високий рівень професійної підготовки Яни Краєвської та планує подальшу співпрацю з фармацевтичним факультетом Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

За інформацією деканату фармацевтичного факультету