У НМУ відбувся захист дисертації молодого науковця

09.06.2023

У конференційній залі ректорату НМУ імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспірантки Юлії Лозової на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я». Тема дисертації «Дослідження вестибулярної функції у дітей з гострим середнім отитом за допомогою методу статичної стабілометрії».

Засідання разової вченої ради проводилося під головуванням першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора Олександра Науменка. Подія відбулася у змішаному форматі – в онлайн-режимі до участі долучалися науковці з інших медичних закладів України.

Дисертантка присвятила свої дослідження доклінічним виявам вестибулярної дисфункції у дітей із гострим середнім отитом на основі оцінювання стато-кінетичних показників, визначених методом статичної комп’ютерної стабілометрії. Досліджуючи слухову та вестибулярну функцію у дітей, дисертантка дійшла висновку, що традиційне отоневрологічне дослідження не дає повної клінічної характеристики стану вестибулярної функції. Своєю чергою метод статичної комп’ютерної стабілометрії надав можливість дослідити вестибулярну систему у маленьких пацієнтів, вдосконалити діагностику захворювання та прогнозування його перебігу. Математичний аналіз отриманих результатів стабілометричного дослідження для прогнозування можливих уражень периферійного відділу вестибулярного аналізатора в дітей із ГСО надав можливість розробити узагальнену математичну модель, що дає змогу лікарю автоматично визначити групу хворих, прогнозувати перебіг захворювання та можливі негативні прояви й ускладнення.

Наукові керівники дисертантки професори Федір Тишко і Григорій Гарюк відзначили високий рівень наукової роботи й її значущість для практичної охорони здоров’я. Рецензентами роботи виступили професорка Юлія Дєєва та доцент Максим Тарасенко, а опонентами – професори Володимир Березнюк і Тетяна Шидловська. Всі були єдині у тому, що дисертантка Юлія Лозова здійснила вагомий внесок у розвиток науки і практики дитячої отоларингології та заслуговує на присудження їй наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина».

Щиро вітаємо Юлію Лозову й її наукових керівників з успішним захистом наукового дослідження!

Пресцентр НМУ