Фахівці НМУ взяли участь у Світовому конгресі польських лікарів

09.06.2023

1-4 червня у місті Ольштин (Польща) відбувся XI з’їзд польської медичної спільноти та IV Світовий конгрес польських лікарів, участь в яких взяли представниці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – заступниця начальника навчально-методичного відділу Наталія Гребінь та провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Наталія Тихончук. Під час заходів учасники обмінювалися досвідом, налагоджували зв’язки між лікарями та науковцями, що ідентифікують себе з польською культурою та мовою.

Як з’їзд, так і конгрес, були частиною святкувань 550-річчя від дня народження Миколи Коперника. Конгрес об’єднав видатних діячів медичного світу польського походження, які працюють за кордоном і в Польщі, а також лікарів і науковців національних медичних центрів. Темою заходу стали виклики сучасної медицини, програма включала багато найрізноманітніших питань, зокрема щодо інновацій в хірургії та регенеративній медицині, питання медицини катастроф, поля бою, малоінвазивної хірургії, імуноонкології та ін.

Значну увагу приділили обговоренню питання системи екстреної медичної допомоги від перших збройних конфліктів до сьогодення. Зокрема, розглянули зміни, що відбулися впродовж багатьох років, питання надання допомоги під час збройних конфліктів у сучасних умовах.

Під час заходу зазначалося, що знання з медицини катастроф мають бути обов’язковою складовою навчання у до- та післядипломній підготовці лікарів. Адже з огляду на прислів’я «Хочеш миру – готуйся до війни», медики також мають бути готовими до надзвичайних ситуацій та вміти надавати допомогу не лише пораненим військовим, а й цивільному населенню, яке отримує травми характерні для поля бою. Кожна ситуація вимагає окремого підходу.

Сучасна медицина не може обійтися без співпраці. Подібні заходи об’єднують сотні фахівців та є дієвим майданчиком для обміну досвідом і представлення власних наукових досягнень.

Пресцентр НМУ за інформацією міжнародного відділу