В рамках Україно-швейцарського проєкту куратори ЄКТС прослухали лекцію з розвитку медичної освіти

19.04.2023

На запрошення навчально-методичного відділу Національного медичного університету імені О.О. Богомольця лектори Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» Олена Ігнащук і Віктор Артеменко 18 квітня прочитали лекцію «Компетентнісний підхід у медичній освіті» для кураторів ЄКТС (європейської кредитно-трансферної системи).

Так, спікери ознайомили слухачів із особливостями діяльності проєкту та своїми напрацюваннями, презентували результати попередніх соціологічних досліджень (за 2019 рік) та обговорили болючі питання, що турбували здобувачів вищої освіти в освітньому середовищі 9-ти ЗВО, що брали участь у моніторингу. Для прикладу наводили висловлювання здобувачів вищої освіти відносно задоволеності освітнім середовищем і пропозиції щодо його вдосконалення.

Важливо зазначити, що результати ЗВО закодовані, тому розглядали питання освітнього середовища загалом. Проте у всіх ЗВО було зазначено, що «під час викладання приділяється надмірна увага здобуттю фактологічних знань», «викладання заохочує мене бути активним студентом», «викладання занадто орієнтоване на викладача» та «викладання достатньо направлене на розвиток моєї впевненості».

В рамках заходу розглядали особливості студентоцентриського підходу в освітньому процесі й провели опитування щодо найбільш важливої компетентності майбутнього лікаря (на думку присутніх), відбулося знайомство з кураторами факультетів Університету. Куратори виділили 3 компетенції: цифрова, комунікативна та вміння вчитися впродовж життя. Саме з цими компетентностями, розділившись на 3 команди, учасники продовжили роботу у групах згідно моделі конструктивного узгодження. Спікери нагадали кураторам щодо таксономії Блума-Андерсона та трикутників Андресона й їхнє застосування в освітньому процесі.

Нагадаємо, що 17 квітня 2023 року Україно-швейцарським проєктом «Розвиток медичної освіти» було проведено дослідження серед науково-педагогічних представників 17 кафедр НМУ імені О.О. Богомольця.

 

Пресцентр НМУ за інформацією навчально-методичного відділу