Викладачі та студенти НМУ провели інструктаж для майбутніх бойових медиків

14.03.2023

Викладач кафедри внутрішньої медицини №4 Дмитро Жорніченко, викладачка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Галина Понятовська і студент 5 курсу медичного факультету №3 Олександр Шадських провели інструктаж і навчання для солдатів, які стануть бойовими медиками в своїх бойових екіпажах аеророзвідки. На навчанні розібрали теоретичні аспекти протоколу MARСH та закріпили необхідні кожному бійцю практичні компетентності, які безпосередньо входять до цього алгоритму.

Протягом дня лектори спільно із майбутніми бойовими медиками розібрали різні важливі аспекти, зокрема, про аптечку та що до неї входить, види пов’язок та способи їх накладання, наркотичні препарати у разі отримання бойових травм. Говорили про можливі дії у випадку неможливості евакуації (домедична допомога), внутрішньовенні та внутрішньом’язові ін’єкції, щоб ефективніше рятувати побратимів, клініку пневмотораксу, практичні компетентності серцево-легеневої реанімації. Окремо розглянули поняття контузії, невідкладних станів у терапії та педіатрії, опіки шкіри і дихальних шляхів, електротравму, травми очей, язика, живота, тазу та засвоїли навички накладання тампонади з турнікетами. Також розібрали принципи медичного сортування постраждалих і відпрацювали понад 20 клінічних кейсів, із якими бійці намагалися впоратися самостійно.

Завдяки викладачам, які ділилися цінними знаннями, слухачі мали можливість відпрацювати практичні компетентності.

Зазначимо, що від початку повномаштабного вторгенення рф на територію України Олександр Шадських став бойовим медиком Збройних Сил України, перебував на нульовій лінії оборони в різних напрямках країни, нагороджений медаллю «За врятоване життя». Наразі вже неодноразово провів тренінги з тактичної медицини як спікер.

 

Пресцентр за інформацією медичного факультету №3