В НМУ відзначили 209 річницю з Дня народження Тараса Шевченка

09.03.2023

До Шевченківських днів кафедра мовної підготовки запросила на зустріч зі студентами філолога-дослідника Олександра Черкаса – шевченкознавця, громадського діяча, автора монографії та арт-проєктів про великого Кобзаря, поета і пророка, неканонічного Тараса Шевченка, який  презентував лекцію “Як Шевченко словом ворогів рубав”.

Із вітальним словом до учасників звернулася очільниця  кафедри мовної підготовки, професорка Ніна Литвиненко. Вона зазначила, що у будь-якої культурної спільноти є важливі особистості, які стають її яскравими репрезентантами, формують мистецький канон і базис, що у подальшому наслідують та переосмислюють із покоління у покоління. Таким для українців є Тарас Шевченко.

Олександр Черкас по-новому представив студентам-медикам постать Кобзаря у світлі сучасних подій російської агресії в Україні, зокрема, його революційні твори, де поет “смалив” і “валив воріженьків” словом, як сьогочасні ЗСУ – зброєю. Пророчо нині звучать слова, які українські захисники у Балаклії побачили, зірвавши нікчемний триколор, яким загарбники закрили слова Тараса: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

Слухачі занурилися в постмодерну інтерпретацію рядків Великого Українця в соцмережах і масовій культурі. Студенти взяли участь у quizz-вікторині, де згадувалися цікаві факти із життя Тараса Шевченка.

Переможцями стали: Єлизавета Янголь (I місце, 12407), Валерія Лобочевська (II місце, 12115), Софія Василенко (III місце, 12113).

Отож, Шевченко завжди новий, завжди сучасний.

 

Кафедра мовної підготовки