Спікер з Ізраїлю прочитав лекцію для студентів НМУ про нефрологію в педіатрії

23.02.2023

У рамках серії освітніх заходів із запрошеними іноземними фахівцями в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 22 лютого відбулася онлайн-лекція на тему «Педіатричні аспекти нефрології». Лекцію від дитячого нефролога із ізраїльського Медичного центру Університету Сорока Майкла Гейліса відвідало понад 150 учасників: студенти-педіатри 1-6 курсів, практикуючі лікарі, лікарі-волонтери та науково-педагогічні працівники Університету.

Слухачі лекції були дуже активними. На сьогодні в центрі уваги нефрологів знаходяться саме діти, тому що надання нирково-замісної терапії в дитячому віці є більшою проблемою, ніж у дорослих. Так, на прикладі конкретних клінічних кейсів спікер розповів про важливість детального розбору анамнезу й аналізів, постановку діагнозу та побудови плану лікування. Майкл Гейліс акцентував увагу на детальному огляді перинатального ураження нирок і вроджених хвороб нирок у педіатрії, важливості обробки додаткової інформації з полового відділення, спостереження після госпіталізації та розбір нових симптомів. Говорили й про визначення ГПН у новонароджених, педіатричну діагностику, розгляд перинатальної асфіксії та причини неонатального ГПН, хронічну хворобу нирок у дітей, епідеміологію та поширеність у дитячому віці. Провели розбір розвитку нирок в ембріональному періоді, метанефрон, розвиток нейрону, агенезію нирок, причини виникнення, симптоматика та гендерна поширеність серед чоловіків. Обговорили патологічні зміни сечових шляхів, їх обструкції, наголосили на оцінці швидкості клубочкової фільтрації у дітей за формулою Шварца. Окремо нагадали за програму хронічних хвороб нирок та їх педіатричні фактори.

Також на лекції розглянули «Фактори ризику дитячої хронічної хвороби нирок» на рівні популяційного дослідження від ізраїльських колег. Розібрали результати дослідження поширеності ХХН у дітей з різних країн, який оцінюється як 75 випадків на мільйон, причини розвитку хронічних захворювань у дорослому віці, включаючи ХХН.

Лекцію організовано за сприянням FRIDA, НМУ імені О.О. Богомольця та медичного факультету №3. Її традиційно відкрила деканка медичного факультету №3, професорка Оксана Виговська. Синхронно із спікером працювала перекладачка, студентка 5-го курсу М3 Софія Фрич.

 

За інформацією медичного факультету №3