Студентам М3 прочитали лекцію щодо інформаційного забезпечення навчання лікарів-педіатрів

10.02.2023

9 лютого відбулась цікава для студентів медичного факультету №3 лекція на тему «Інформаційне забезпечення в освітньому процесі підготовки лікарів-педіатрів» від директорки Бібліотеки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Людмили Папуші та за участі декана медичного факультету №3 – Оксани Виговської.

Варто відзначити, що Бібліотека нашого Університету відіграє важливу роль у системі інформаційно-ресурсного забезпечення процесів освіти і науки та є комунікативним простором для проведення різноманітних заходів НМУ. Тож під час зустрічі студенти дізналися про послуги, що включає в себе сервіс Бібліотеки та відділи, що обслуговують читачів, як користуватися сайтом Бібліотеки. Розповіли студентам і про внутрішні бази даних і доступ до більш ніж 50 міжнародних науковометричних баз даних, повнотекстові медичні наукові бази даних усього світу та літературу відомих іноземних видавництв.

Так, у Бібліотеці нашого Університету здобувачам освіти та співробітникам професорсько-викладацькому складу пропонуються широкий спектр послуг:

  • отримання інформації про наявність у Бібліотеці необхідного документу;
  • надання користувачам консультацій і стратегій пошуку з метою вибору відповідних джерел інформації. Інформування щодо правил користування електронними базами даних, традиційними каталогами та картотеками;
  • отримання будь-яких документів з фонду Бібліотеки для користування в читальних залах;
  • користування електронними ресурсами;
  • замовлення необхідного документу з інших бібліотек України, скористувавшись послугою МБА;
  • визначення індексів УДК і авторського знаку для документів;
  • підготовка тематичних добірок на замовлення користувачів;
  • складання та редагування бібліографічних списків до наукових робіт;
  • підготовка фактографічних і аналітичних довідок;
  • підготовка науково-допоміжних бібліо- та біобібліографічних покажчиків;
  • забезпечення швидкого доступу користувачів до віддалених і локальних інформаційних ресурсів, як українських, так і зарубіжних, посилання на котрі розміщено на сайті Бібліотеки;
  • надання допомоги щодо створення наукового профілю вченого-медика НМУ імені О.О. Богомольця у міжнародному реєстрі вчених ORCID та/або вільній доступній пошуковій системі Google Академія.

Користувачів Бібліотеки обслуговують співробітники 6 відділів: комплектування та наукової обробки документів, зберігання фондів, обслуговування науковою літературою, обслуговування навчальною літературою, методико-бібліографічний, інформаційних технологій та електронних ресурсів. До послуг користувачів також читальні зали із зоною WI-FI та комп’ютерними місцями, інтернет-центр, конференц-зала.

У Бібліотеці НМУ всі користувачі мають змогу скористатися чотирма внутрішніми базами даних і доступом до більше ніж 50 міжнародних науковометричних баз даних. Внутрішні бази даних – Електронний каталог (АБІС «ІРБІС») – 46178 записів; «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О.О. Богомольця» – 958 записів; Імідж-каталог «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О.О. Богомольця – 50 000 записів; Інституційний репозитарій IRBNMU – 4074 записи.

Повнотекстові медичні наукові бази даних усього світу – Scopus, Science Direct, Web of Science, EBSCOhost, BASE, BioMed Central, Cambridge University Press, Free Medical Journals, Google Scholar, MEDLINE, PubMed, PubMed Central, Наукова періодика України тощо. На книжкових полицях Бібліотеки є література таких відомих іноземних видавництв, як ASM PRESS, McGraw Hill Education, Cambridge University press, Woiters Kluwer та інших.

Бібліотека НМУ імені О.О. Богомольця забезпечує комунікативний простір для проведення різноманітних заходів НМУ (культурно-просвітницьких діалогів, тренінгів, круглих столів тощо), здійснює інформаційно-бібліографічний супровід досліджень науково-педагогічних працівників, студентів, магістрантів і аспірантів, надає допомогу з укладання списків літератури тощо.

Лекція відбувалася за активного діалогу спікерів із студентами, що є традиційною невід’ємною частиною зустрічей. Слухачі активно ставили питання та, як зауважила Людмила Василівна: «Питання були надзвичайно цікавими, влучними та наповненні різними ідеями для подальшого розвитку Бібліотеки. Студенти медичного факультету №3 – креативні, сучасні і за ними майбутнє!», тому впевнено можна сказати, що зустріч пройшла в теплій, дружній і невимушеній атмосфері.

По завершенню лекції Людмила Василівна оголосила два найбільш цікавих і креативних на її думку питання від студентів, автори яких виграли квитки до кінотеатру. Всі інші учасники зустрічі також не залишилися без уваги – вони отримають сертифікат учасників.

 

За інформацією медичного факультету №3