Студенти-анестезіологи НМУ відпрацьовують практичні навички з УЗД

13.01.2023

На клінічній базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в Київській міській клінічній лікарні №17 нещодавно відбулося засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри на тему «УЗД в практиці лікаря-анестезіолога. Практичне відпрацювання протоколу FAST».

Сьогодні використання ультразвуку вже є стандартом під час виконання таких інвазивних процедур, як катетеризація центральних вен. Також ультразвукове дослідження застосовується з метою визначення джерела кровотечі в пацієнтів з травмою. Згідно рекомендацій ACEP (American Colleagues of Emergency Physicians) ультразвук є ідеальним швидким обстеженням для оцінки гемодинамічно нестабільних пацієнтів. Тож обрана тема досить актуальна та практично зорієнтована.

Засідання було проведено офлайн. Насамперед, спікер прочитав лекцію за темою для кращого опрацювання студентами теоретичного матеріалу, висвітливши як загальні питання: фізична основа робота УЗД, види УЗД-датчиків й різновиди апаратів, так і суть протоколу FAST: його показання, переваги, недоліки й користь застосування у практиці лікаря.

eFAST – the Extended Focused Assessment with Sonography for Trauma – це ультразвукове дослідження, спрямоване виключно на пошук вільної рідини в черевній, перикардіальній, плевральних порожнинах і в порожнині малого тазу, а також визначення пневмотораксу. Численні дослідження демонструють чутливість у межах 85–96% і специфічність більше 98%. Досвідчені лікарі виконують FAST менше ніж за 5 хвилин, а також його застосування зменшує час перед хірургічним втручанням, тривалість госпіталізації й частоту проведення КТ чи ДПЛ.

Після засвоєння теоретичної частини заняття, було відпрацювання практичних навичок за протоколом eFAST, де кожен студент мав можливість опанувати й засвоїти наочно нові навички й уміння.

Спікером виступив старший лаборант кафедри, лікар-інтерн Степан Черняєв. Модератором зустрічі була староста СНГ Любов Просоленко. Своєю чергою учасники СНГ подякували за можливість опановувати практичні навички в реальних умовах керівництву лікарні та завідувачу кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, професору Сергію Дуброву, який особливо підтримує розвиток гуртка.

 

Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії