СНГ реабілітологів провів засідання з профілактики падінь

05.01.2023

На кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка на тему «Профілактика падінь в практиці фізичного терапевта».

На початку заходу керівник гуртка, доцент Марія Овдій підкреслила актуальність обраної теми та висвітлила її ключові аспекти. Слід наголосити, що взимку під час ожеледиці різко збільшуються ризики падіння, особливо серед людей вікової категорії від 65 років. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі стрімко зростає кількість людей похилого віку, приблизно 28–38% серед них мали принаймні одне задокументоване падіння. Падіння є причиною розвитку ряду патологічних станів, насамперед переломів, обмеження фізичної активності та функціонування. Завдання реабілітації полягає не тільки у відновленні після травм і переломів – важливим є упередження падіння.

Студентка 4 курсу, фізичний терапевт Вікторія Пацюк у своїй доповіді висвітлила фактори зовнішнього середовища, що сприяють падінню. До них належать: погане освітлення, волога та слизька підлога, захаращена місцевість, незручне взуття, неправильно підібраний засіб пересування тощо. Також Вікторія розповіла про опитувальник Морса, за допомогою якого фізичні терапевти оцінюють ризики падіння пацієнтів і представила алгоритми роботи фізичних терапевтів із особами, які мають різні ступені ризику падіння.

Своєю чергою фізичний терапевт, магістр Євгеній Максимов на практичну частину засідання підготував вправи для поліпшення координації та балансу, зміцнення м’язів стабілізаторів і нижніх кінцівок.

Будьте уважними, робіть ранкові вправи та бережіть себе!

 

Кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини