Викладачі та студенти НМУ здали кров для військових

14.12.2022

Донорські дні на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця вже стали багаторічною традицією. У ці дні студенти та співробітники Університету займаються особливим видом благодійності – здають власну кров на потреби медичних закладів країни. 13 грудня НМУ спільно з Київським міським центром крові провів збір крові для бійців Збройних сил України.

Захід відбувся у консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки НМУ та був організований лікувально-консультативним відділом НМУ спільно з медичним факультетом №2.

«Вважаємо за свій обов’язок регулярно проводити донорські дні. І важливо, що після тривалої паузи через Covid-19, ми знову відновлюємо цю добру традицію. Тим паче, що зараз війна, і донорська кров потрібна як ніколи. Дуже приємно, що в донорський день було багато заявок від студентів і від викладачів НМУ. Дякуємо Київському міському центру крові за те, що провели разом із нами цей забір крові для ЗСУ», – зазначив проректор НМУ з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра та разом із деканом медичного факультету НМУ №2 Русланом Цимбалюком також здав кров на потреби армії.

Як повідомила директор Університетської клініки Ніна Хрол, наступний донорський день в НМУ відбудеться вже в середині січня. І ті студенти та викладачі, які не змогли здати кров через сесію, вже після нового року зможуть теж принести користь державі в якості донорів.

Нагадаємо, що донором крові або плазми може стати кожна здорова людина у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг. Для цього потрібно звернутися до найближчого відділення трансфузіології та пройти медичний огляд і лабораторні дослідження для визначення групи крові та резус-фактора; проведення загального аналізу крові (гемоглобін, лейкоцити, еритроцити, ШОЕ тощо); а також маркерів збудників гемотрансміссивних інфекцій (передаються з кров’ю): вірусу імунодефіциту людини, вірусів гепатитів В і С; збудника сифілісу. Остаточне рішення щодо допуску до здачі крові здійснює лікар-трансфузіолог, який оцінює статус донора та може відвести його при підозрі на вживання наркотиків, алкоголю.

Стандартний об’єм однієї кроводачі становить 450 мл. Кроводача здійснюється після легкого сніданку (не натщесерце), бажано в попередній вечір не їсти жирного, смаженого та молочного, рекомендується солодкий чай, сухарі, печиво, фрукти. Необхідно утриматися від вживання алкоголю за 48 годин до здачі крові, а також від вживання аспірину, анальгіну та ліків, що містять аспірин і анальгетики за 72 години до процедури, по можливості утриматися від куріння за годину до процедури, необхідно також виспатися. Після здачі крові рекомендується відпочити протягом 10 хвилин, з’їсти легку їжу і випити солодкий чай. Протягом наступних дванадцяти годин по можливості уникати інтенсивних фізичних навантажень.

 

Пресцентр НМУ