Книга випускниці НМУ схвалена на стипендію Президента України як переможця конкурсу молодих митців

01.12.2022

Анна Павліченко – поетеса в душі та лікар-педіатр за покликанням. Її перша поетична збірка «Очі» схвалена на стипендію Президента України, як переможця конкурсу молодих митців у напрямку письменники. Свою першу збірку вона презентувала Бібліотеці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Життя поетеси тісно пов’язано з нашим Університетом: з 2007 по 2013 рік навчалася в НМУ, була асистентом кафедри хірургії та анестезіології, працювала на кафедрі медицини катастроф.

Анна почала писати вірші у 2014 році під впливом Революції Гідності, в якій брала безпосередню участь. Паралельно, працюючи на кафедрі медицини катастроф, викладала для правоохоронців курс «Перший на місці подій». Має сертифікат інструктора ТССС (Tactical combat casual care). Також навчалася за стандартами НАТО в Естонії – інструктор з BLS (Basic Life Support) від ЕRS. У 2015 разом із однодумцями на волонтерських засадах підготували понад 3 тисячі військовослужбовців різних підрозділів АТО. Навчання проводили також в зоні бойових дій – за це отримала численні подяки. Під час поїздок в зону бойових дій почала писати прозу. Проте повноцінна збірка творів вийшла тільки у 2022.

«Це моя перша збірка, присвячена чоловіку Костянтину Сьомочкіну, який перебуває у полоні вже понад 6 місяців. Костянтин пішов добровільно на війну ще у 2015 році. Та й вдруге пішов захищати Батьківщину 24 лютого. Вірші, котрі увійшли до збірки, написані під час його перебування в полоні та за період повномасштабного вторгнення РФ. Метою книги було донести до світу про біль війни і про біль, коли близькі чекають, і силу віри. У віршах змальовані переживання за долю коханого, ідею перемоги, зради. Про образ героя читачі дізнаються більше проміж рядків», – розповідає про свої вірші письменниця.

Збірка висвітлює історичні автобіографічні події Українсько-російської війни, а фундаментом виступає сюжетна лінія кохання. Чітко прослідковується контраст ліричної поезії в холодних обставинах війни. Особливого трепету додають ілюстрації у книзі, адже вони створені самою авторкою. Продовженням збірки стане роман «Пазли життя».

Пишаємося випускниками НМУ!

 

Пресцентр НМУ