Молодим вченим НМУ призначено стипендію Кабінету Міністрів України

16.11.2022

Рішенням Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки присуджено стипендії Кабінету Міністрів України двом молодим вченим Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – Дмитру Ассонову та Світлані Калашченко.

Дмитро Ассонов є аспірантом 4 року навчання та працює асистентом на кафедрі медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Науково-дослідницьку роботу проводить у сферах психологічної адаптації учасників бойових дій, прогностичної моделі психологічного відновлення та психокорекційної програми для ветеранів війни з черепно-мозковою травмою.

Дмитро особисто ініціював та очолив робочу групу з перекладу українською мовою підручника Університету Каліфорнії (Сан-Дієґо) з когнітивної реабілітації ветеранів з черепно-мозковою травмою, а також переклад керівництва по наративно-експозиційній психотерапії.

Молодий дослідник має 40 друкованих праць. Серед них 1 стаття в «Запорізький медичний журнал» (WoS), у «Clinical Neuropsychiatry» (Scopus, Q1, моноавторство), готується до друку стаття в «Advances in Psychiatry and Psychology» (Scopus, Q4, моноавторство). В Google Scholar має Індекс Н – 4.

Молодий вчений викладає ряд дисциплін: «Нейропсихологія», «Основи нейропсихологічної реабілітації», «Клінічна нейропсихологія стресу та травми», «Психокорекція та психотерапія посттравматичних станів», є членом Всеукраїнської асоціації психосоматичної медицини.

 

Другим стипендіатом у списку від нашого Університету є асистент кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини – Світлана Калашченко.

Світлана у 2022 році достроково успішно захистила дисертаційну роботу на здобуття науково ступеня Доктор філософії (PhD) на тему «Обґрунтування критеріїв превентивної реабілітації на основі оцінки психофізіологічного статусу курсантів Академії Національної гвардії України».

Є авторкою та співавторкою 60 наукових друкованих праць (статті у періодичних наукових виданнях держав, які мають індексування в Scopus та Web of Science, статті у фахових виданнях України та тези доповідей), індекс Гірша (Scopus) – 2.

Проходила міжнародне стажування в рамках Освітньої програми для лікарів, організованій Асоціацією французько-української співпраці в галузі медицини та фармації (ASFUDS) за сприяння Світової федерації українських лікарських товариств, що відбувалося на клінічних базах університету імені Рене Декарта та університету імені Дені Дідро (Франція, 2018). А також стажування «Оцінка психофізіологічного та психологічного статусу військовослужбовців» на базі Науково-дослідного центру Національної академії Національної гвардії України (Харків, 2021).

Світлана Калашченко відзначена нагородами та подяками відомчих структур, підрозділів МВС, Національної поліції та Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

Бажаємо творчих успіхів і нових досягнень!

 

Пресцентр НМУ