До Всесвітнього дня подолання цукрового діабету в НМУ провели скринінг глюкози крові

15.11.2022

З метою профілактики та вчасного виявлення захворювання на цукровий діабет медичний факультет №3 спільно з кафедрою медичної біохімії та молекулярної біології 14 листопада провели для всіх бажаючих скринінг глюкози крові. Захід відбувся у холі морфологічного корпусу Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в рамках відзначення Всесвітнього дня подолання цукрового діабету.

Відтак, за останніми даними Міжнародної федерації діабету (International Diabetes Federation (IDF)) в усьому світі на цукровий діабет хворіє більше, ніж один із 10 дорослих. Проблематика цукрового діабету набуває актуальності, оскільки пов’язана з недостатньою інформованістю населення про цю хворобу, нераціональним харчуванням, гіподинамією, зайвою вагою та несвоєчасним зверненням за медичною допомогою, в результаті чого запізня діагностика призводить до розвитку діабетичних ускладнень.

Кожен, хто бажав перевірити рівень глюкози крові, перед дослідженням заповнив гугл-анкету, де відповів на питання для подальшого аналізу отриманих результатів.

Відтак, 110 студентів разом із викладачами пройшли скринінг на глюкозу. В результаті дослідження було виявлено підвищення рівня глюкози крові у 14 досліджуваних зразках. Підвищений рівень глюкози становив від 5,8 до 8,2 ммоль/л.

Окрім того, в цей день було проведено засідання студентського наукового гуртка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології, де студенти підготували доповіді по біохімічним механізмам виникнення та розвитку ускладнень цукрового діабету.

Збережемо здоров’я нації разом!

 

Деканат і студентська рада медичного факультету №3

і кафедра медичної біохімії та молекулярної біології