КОНФЕРЕНЦІЯ «НЕВІДКЛАДНІ СТАНИ В КЛІНІЧНІЙ ПРАКТИЦІ» ВИКЛИКАЛА ЗНАЧНИЙ ІНТЕРЕС СЕРЕД МЕДИКІВ

14.11.2022

Науково-практична конференція «Невідкладні стани в клінічній практиці», яка відбулася 10-11 листопада, стала черговим спільним заходом Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Академії внутрішньої медицини та Польського медичного товариства в Україні імені А.С. Свінціцького. Щоразу його організатори відгукуються на актуальні проблемні питання сучасної медицини, запрошуючи до їх обговорення провідних фахівців галузі. Конференція викликала чималий інтерес у наукової спільноти та лікарів-практиків.

Конференція була спрямована на підвищення рівня знань щодо сучасних підходів до діагностики й лікування невідкладних станів, впровадження до клінічної практики настанов, які базуються на засадах доказової медицини. Окрім того, її внесено до Переліку заходів безперервного професійного розвитку медичних і  фармацевтичних працівників.

Протягом двох днів було проведено сім секційних засідань. Практично у роботі кожного з них взяли активну участь науковці НМУ імені О.О. Богомольця. «Невідкладні стани в гастроентерології» – з дискусії на цю тему розпочалася робота конференції. Член-кореспондент НАМН України, професор кафедри хірургії №1 Михайло Захараш розповів про сучасні підходи до лікування хворих на гострі ускладнення виразкового коліту та хвороби Крона. До сьогодні запальні захворювання кишки залишаються вкрай актуальною проблемою сучасної гастроентерології та проктології, а пацієнти потребують лікування у спеціалізованих відділеннях, де є необхідне обладнання та значний професійний досвід лікарів. Доєдналися до обговорення гастроентерологічної тематики профільні фахівці з інших відомих медичних закладів Києва та Запоріжжя.

Виконувач обов’язків завідувача кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету, професор Галина Соловйова та доцент цієї ж кафедри Ігор Свінціцький взяли участь в роботі кількох секцій і виступили на актуальні теми в гепатології, ревматології та кардіології. Обоє є співорганізаторами заходу, очолюючи ГО «Академія внутрішньої медицини» та ГО «Польське медичне товариство в Україні імені А.С. Свінціцького» відповідно.

Активно і цікаво пройшло обговорення питань надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам ендокринологічного профілю. У цій секції виступили двоє науковців з НМУ: професор Андрій Кваченюк та доцент Максим Приступюк, які висвітили аспекти діагностики, лікування і профілактики невідкладних станів при гіперпаратиреозі та синдромі діабетичної стопи.

Найбільша кількість доповідей стосувалася невідкладних станів у кардіології, таких як гіпертензивні кризи, інфаркт міокарда, венозні тромбози та порушення серцевого ритму. Мультидисциплінарна дискусія за участю представників різних спеціальностей викликала неймовірний інтерес серед учасників і відповідно значну кількість питань до експертів, на кожне з яких надали ґрунтовну відповідь.

Завершило роботу конференції секційне засідання, присвячене невідкладним станам у загальній лікарській практиці, під час якого доєдналася велика кількість слухачів, адже обговорювалися засади діагностики і лікування негоспітальної пневмонії, важкого нападу бронхіальної астми, порушень сну та панічних атак тощо. З чотирьох доповідей троє були представлені фахівцями нашого Університету – доцентами Дмитром Добрянським і Лілією Мартиновою, а також професором Оленою Хаустовою.

 

За інформацією кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету НМУ